Pátek, 29. března 2024

GMES - monitoring planety v zájmu celosvětové bezpečnosti

Jak optimálně využívat přírodní zdroje? Jak udržet biologickou rozmanitost? Jak monitorovat složení atmosféry? To jsou jedny z nejsložitějších otázek současnosti. Při hledání odpovědí se neobejdeme bez detailních a promptních informací. Zde vstupuje do hry evropský program monitorování Země GMES (Global Monitoring for Environment and Security - Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti).

GMES - monitoring planety v zájmu celosvětové bezpečnosti

GMES je globální monitorovací síť, které poskytuje údaje pomáhající při řešení otázek, jako je změna klimatu nebo bezpečnost obyvatelstva. Informace, které systém GMES shromažďuje a předává, zdokonalují využívání přírodních zdrojů a monitorování kvality vody a vzduchu, usnadňují řešení urbanistických, dopravních a zemědělských problémů a podporují rovněž využívání obnovitelných zdrojů energie. Protože lze prostřednictvím tohoto programu dobře sledovat pevninu, moře a oceány i atmosféru, můžeme předvídat jejich stav v budoucnu nebo reagovat, objeví-li se riziko. Hlavním cílem systému GMES je totiž zajistit obyvatelstvu bezpečnost.

Systém GMES v nedávné době například pomohl při pomoci Haiti postiženému zeměstřesením, při hašení lesních požárů ve středomořských státech nebo při ničivých povodních ve střední Evropě. Každý měsíc se údaje ze systému GMES použijí při poskytování pomoci přímo na místech, kde je potřeba.

GMES používá satelity a sítě na souši, na moři i v atmosféře a jejich pomocí monitoruje životní prostředí a přírodní jevy na planetě. Nenahrazuje zařízení, která již v Evropě existují, ale naopak je doplňuje a v dlouhodobém horizontu zajistí udržitelnost a evropskou soběstačnost v této oblasti. Zaručí, že uživatelé budou mít vždy k dispozici potřebné údaje.

Vedle hlavního úkolu, jímž je zajišťovat bezpečnost obyvatelstva, má systém GMES další důležitou funkci. Je jedním z odrazových můstků EU pro výzkum kosmu. I kosmické technologie však bezprostředně slouží občanům - jsou totiž katalyzátorem inovací a konkurenceschopnosti. Díky své vazbě na podniky, s jejichž činností jsou spojeny nejvyspělejší technologie, vysoká míra rizik a rozsáhlé investice, představuje vesmírný výzkum představuje kriticky důležitý prvek průmyslové a inovační politiky EU.

Podle Lisabonské smlouvy nyní EU s členskými státy sdílí pravomoc v politice pro oblast vesmíru. Ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) podporujeme vědecký a technicky pokrok a konkurenceschopnost v průmyslu.

V Evropě už samozřejmě existují zařízení, která Zemi monitorují. Působí však pouze na úrovni jedné země nebo regionu a nemají k dispozici udržitelnou monitorovací kapacitu. Jejich informační spolehlivost a dostupnost tak není (s výjimkou meteorologických systémů) dlouhodobě zaručitelná. Právě to bylo důvodem, proč Evropská unie vyvíjí vlastní udržitelný a spolehlivý systém monitorování planety, s nímž bude možné lépe zajistit bezpečnost na celém světě a řešit problémy spojené se změnou klimatu.

Webové stránky projektu: http://ec.europa.eu/gmes/index_en.htm

Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani, komisař pro průmysl a podniky

ZDROJ:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů