Úterý, 19. března 2024

Budou chybět kritické suroviny?

Výroba spotřebního zboží se neobejde bez surovin - nejen těch běžných, ale i těch vzácných a drahých.  Podle zprávy expertní skupiny Evropské komise je jejich získávání pod čím dál větším tlakem. Nedostatek některé ze 14 kritických surovin by pak znamenal pro evropský průmysl vážné problémy.

Budou chybět kritické suroviny?

V prvním přehledu dostupnosti označila EU za kritické suroviny antimon, berylium, fluorit, galium, germanium, grafit, indium, kobalt, kovy platinové skupiny, vzácné zeminy, magnezium, niob, tantal a wolfram. Na seznam zatím nebyla zařazena rtuť.

Jak ochránit evropský průmysl

Nejhorším scénářem je situace, kdy by nezbytné suroviny nebylo možné dovážet nebo kdy by byl dovoz tak drahý, že by se jím snížila mezinárodní konkurenceschopnost evropských podniků a evropský průmysl by byl nucen zastavit v EU svou výrobu.

Místopředseda Evropské komise Antonio Tajani zdůraznil, že takové situaci je třeba předejít a uvedl: "Naším cílem je zajistit, aby evropský průmysl mohl i nadále hrát vedoucí úlohu v oblasti nových technologií a inovací. Proto se musíme postarat o to, aby přístup podniků k surovinám nebyl žádným způsobem omezen. Musíme vytvořit dobrý rámec na podporu udržitelnosti dodávek surovin z evropských zdrojů, zlepšit efektivitu využívání zdrojů, více využívat recyklaci a také je důležité, aby se na zahraničních trzích jednalo podle zásady fair-play."

Vzácné a ohrožené

Očekává se, že do roku 2030 se poptávka po řadě kritických surovin oproti roku 2006 více než ztrojnásobí. Za rostoucí poptávkou stojí dva faktory: růst rozvíjejících se ekonomik a nové technologie. Dodávky může ohrozit zejména to, že většina celosvětové těžby je soustředěna jen v několika málo zemích: v Číně je to antimon, fluorit, galium, germanium, grafit, indium, vzácné zeminy, magnesium a wolfram, v Rusku jsou to kovy platinové skupiny, v Konžské demokratické republice pak kobalt a tantal a v Brazílii niob a tantal.

K tomu se přidává skutečnost, že tyto suroviny jsou těžko nahraditelné a jejich recyklace je nedostatečná. Mnoho rozvíjejících se ekonomik navíc používá takové strategie průmyslového rozvoje, které obchodními, daňovými a investičními nástroji směřují k zachování přírodních zdrojů jen pro vlastní využití a prospěch.

ZDROJ:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/tajani

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů