Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

"Ekologické" náboje z Česka
Jedná se o náboje s kompletně novým typem zápalky s označením NONTOX a vyznačují se tím, že povýstřelové zplodiny těchto nábojů neobsahují těžké kovy (olovo, baryum, rtuť a antimon). Je to důležitý příspěvek firmy ke stále se rozšiřujícímu významu ochrany životního prostředí, respektive zdraví střelce. Lze říci, že tímto druhem výrobku se firma zařadila mezi nejvýznamnější světové výrobce, protože výrobci, kteří nabízejí tento druh munice se dají spočítat na prstech jedné ruky.
Více informací na: http://www.sellier-bellot.cz/cesky/nontox-naboje.php?product=10&view=all

Od ledna 2011 začala platit mnohem přísnější legislativní úprava norem pro naftové motory určené pro nesilniční pojízdné stavební stroje o výkonu 130 až 560 kW. Na evropském trhu podléhají emise výfukových plynů normě EU STAGE III B. V USA pak normě EPA TIER 4A. Důležitá úprava značně snižuje - s faktorem deset - povolený obsah částic a sazí ve výfukových plynech. Obsah hlavního stavebního prvku smogu, částic NOx, je oproti předchozímu limitu snížen na polovinu

Stát chce letos vydat na odstraňování starých ekologických škod 8 miliard korun. Týdeníku Ekonom to potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.
Půjde přitom o akce, které nejsou zahrnuty do stále neuzavřené tzv. obří ekologické zakázky.
"Plán sanací na rok 2011 bude průběžně v průběhu roku aktualizován a upřesňován," dodal Jakob.
Za loňský rok bylo podle ministerstva vynaloženo na sanace zhruba šest miliard korun, z toho na odstranění starých ekologických škod v rámci plnění tzv. ekologických smluv 3,57 miliardy. Na odstranění ekologických škod vzniklých těžbou uhlí a revitalizaci těžbou narušených území bylo čerpáno v roce 2010 celkem 2,37 miliardy korun.

15.2. je důležitý odpadářský den pro původce nebo oprávněné osoby. K tomuto datu podávají své pravidelné hlášení o produkci odpadů za minulý kalendářní rok 2010. I letos bude možné využít speciální software. Hlášení produkce odpadů se týká těch subjektů, kteří vyprodukovali více než 100kg nebezpečného odpadu nebo 100t ostatního odpadu.

Jak vypadá javor, jasan, keře či rostliny, které běžně rostou na Písecku, se naučí poznávat děti v novém přírodně naučném parku Flekačky v Píseckých horách.
V dřevěné Lesovně bude sídlit nejen správa městských lesů ale také infocentrum, kde zájemci mohou získat i o odborný výklad nebo průvodce.

Na první polovinu roku 2011 je plánováno setkání s veřejností - Fórum Zdravého města ve více než dvacítce Zdravých měst, obcí nebo městských částí. Během této akce určují zástupci veřejnosti 10P - desatero problémů, které je v místě jejich bydliště nejvíce trápí. Pořadí problémů je následně ověřováno anketami a putuje do zastupitelstva obce, regionu či městské části. Každé další setkání s veřejností prověří, zda se vedení města, obce či regionu problémy z minulého Fóra odpovídajícím způsobem zabývalo.
První Fórum Zdravého města v roce 2011 se uskuteční v Prachaticích (17. 2.), během února a března budou následovat Fóra ve Zdravých městech Uherské Hradiště (28. 2.), Dobříš (16. 3), Karlovy Vary (17. 3.), Hlučín (22. 3.) a Orlová (24. 3.).

V pondělí 24. ledna 2011 v České republice oficiálně odstartovala národní verze úspěšné mezinárodní kampaně Fairtrade Towns (Fairtradová města). Koncept kampaně, zaštítěné Ministerstvem životního prostředí ČR, má podporu Národní sítě Zdravých měst ČR. Některá Zdravá města jako například Brno, Litoměřice, Vsetín nebo Třebíč fair trade - spravedlivý, férový obchod zaručující odpovídající příjmy výrobcům převážně ze zemí třetího světa - podporují již nyní. Cílem kampaně je osvěta v oblasti fair trade a podpora prodeje fairtradových produktů v daném městě. Status Faitradového města představuje netradiční marketingový nástroj, jehož prostřednictvím samosprávy prezentují svým občanům a partnerům svoji společenskou odpovědnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů