Pátek, 19. dubna 2024

Kogenerační jednotky jsou zase blíže spotřebitelům. Skupina ČEZ založila joint venture se společností TEDOM.

Kogenerační jednotky jsou zase blíže spotřebitelům. Skupina ČEZ založila joint venture se společností TEDOM.

Rozvoj a následný provoz malých lokálních výroben elektřiny a tepla zaštítí v rámci Skupiny ČEZ nově založená společnosti ČEZ Energo, s. r. o. Nový podnik od svého vzniku provozuje 45 kogeneračních jednotek o celkovém instalovaném výkonu cca 12 MWe. Ve společném podniku založeném na bázi joint venture s firmou TEDOM, drží ČEZ, a. s., 50,1% podíl. Cílem nového subjektu je vybudovat další projekty v oblasti malé kogenerace.

Společnost ČEZ Energo by měla výraznou měrou přispět ke zrychlení rozvoje moderních a ekologicky šetrných zdrojů určených ke kombinované výrobě elektřiny a tepla s jednotkovým výkonem do 5 MWe. Cílovými partnery jsou obce a města, provozovatelé CZT, průmysl, nemocnice, sportovní areály, ubytovací zařízení nebo komplexy obytných či administrativních budov. Dlouhodobým cílem nově založeného podniku je instalovat a následně provozovat kogenerační jednotky o kumulovaném výkonu cca 200 MWe, což představuje 10% tržního potenciálu České republiky.

Ve společném podniku založeném na bázi joint venture s firmou TEDOM, drží ČEZ, a. s., 50,1% podíl. Společnost TEDOM disponuje dlouholetými zkušenostmi mj. z oblasti provozování kombinovaných zdrojů produkujících elektřinu a teplo. Spojením dojde k synergii dlouholetých zkušeností v oblasti provozování kogeneračních jednotek, finanční stability a potřebného potenciálu pro další rozvoj. Hodnota podílu ČEZ, a. s., ve společném podniku ČEZ Energo se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Generálním ředitelem a jednatelem byl jmenován Michal Rzyman (foto v příloze). Dalšími jednateli jsou Ivo Poukar a Lumír Žák.

"Hlavní potenciál malých kogeneračních jednotek vidíme ve zvyšování jejich účinnosti. Ta může atakovat až hranici 90 %," komentuje nový směr ředitel divize Výroba ČEZ Vladimír Hlavinka.

"V červnu 2010 byl v rámci divize Výroba ČEZ, a.s., zřízen útvar Kogenerace s cílem vyhledávat obchodní příležitosti a využívat potenciál trhu v oblasti KVET (kombinovaná výroba elektřiny a tepla). Následným logickým krokem je vybudování efektivní struktury zajišťující provoz těchto zdrojů. Po analýze trhu se Skupina ČEZ rozhodla spolupracovat se společnosti TEDOM, která je v tuto chvíli v oblasti provozování malých kogeneračních jednotek lídrem trhu," říká Michal Rzyman.

Kogenerace je způsob přeměny energie současně na dva produkty: elektrickou energii a zpravidla teplo s vysokou účinností. Oproti klasickým elektrárnám, ve kterých je teplo vzniklé při výrobě energie bez užitku vypouštěno do okolí, využívá kogenerační jednotka teplo k vytápění a šetří tak palivo i finanční prostředky potřebné na jeho nákup.

Rozvoj malé kogenerace je v souladu s vizí FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ deklaruje záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji.

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Více informací o záměrech Skupiny ČEZ v oblasti kogenerace najdete na www.cez.cz
Více k principu efektivnosti využití malých kogeneračních výroben elektřiny a tepla na
www.cez.cz
Příklady typického využití kogenerace na
www.cez.cz
Více o iniciativě FUTUR/E/MOTION na www.futuremotion.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů