Středa, 24. dubna 2024

Stát počítá s většími výdaji z rozpočtu, zaplatí je zdanění fotovoltaiky

Stát počítá s většími výdaji z rozpočtu, zaplatí je zdanění fotovoltaiky

Poslanci podpořili zvýšení příjmů a výdajů letošního státního rozpočtu o 11,7 miliardy korun kvůli omezení podpory výroby elektřiny ze slunečních zdrojů. Schválený schodek rozpočtu se nemění. Novelou zákona o rozpočtu se nyní bude zabývat rozpočtový výbor.

Parlament koncem minulého roku fotovoltaiku zdanil a zvýšil některé poplatky. Tím by měly vzrůst příjmy státu. Daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by měla přinést asi 4,2 miliardy korun, výnosy z darovací daně za emisní povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliardu korun by měl přinést vyšší výnos daně z přidané hodnoty.


V příjmech se o 11,7 miliardy korun zvýší daňové příjmy kapitoly Všeobecná pokladní správa. Ve výdajích se částka projeví v kapitole ministerstva průmyslu a obchodu, kde bude zaveden specifický ukazatel "Dotace na obnovitelné zdroje energie".


Investoři chtějí opatření napadnout u soudu


Dopad změn ve fotovoltaice není v rozpočtu zatím zapracován. Novela zákona týkající se solárních elektráren prošla parlamentem později, než první čtení státního rozpočtu, kde se pevně stanovují příjmy a výdaje. "Ve druhém čtení již nebylo možné zapracovat politické rozhodnutí, které jsme učinili. Novela právně reaguje na to, co již bylo rozhodnuto," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.


Celkové příjmy státního rozpočtu by tak měly letos činit 1055,7 miliardy korun místo původních 1044 miliard. Výdaje budou činit 1190,7 miliardy namísto původních 1179 miliard korun.


Investoři do solárních elektráren některá z vládních opatření na omezení fotovoltaiky považují za protiústavní a chtějí je napadnout u soudu.


Novela rovněž dává navíc 180 milionů korun na příspěvek obcím v souvislosti s výkonem státní správy. Peníze se v rámci kapitoly Všeobecná pokladní správa přesouvají z položek související s investičními pobídkami a podporou exportu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů