Pátek, 29. března 2024

Stát rozporcuje ekozakázku

Vláda současný ekotendr pravděpodobně zruší. Pak zakázku rozdělí a vypíše novou soutěž.

Stát rozporcuje ekozakázku

Antimonopolní úřad nevyhověl >>udání<< PPF na další účastníky soutěže.

Těžko s naprostou jistotou odhadovat, co ještě politiky napadne v souvislosti s lákavým soustem - obřím tendrem na sanace starých ekologických škod, jehož teoretická výše dosahuje až 115 miliard korun.

Nejpravděpodobnější scénář se však už rýsuje: současný tendr vláda sice kvůli jeho >>korupční image<< zruší, ale pak vypíše nový. Ovšem s tím rozdílem, že dosavadní velezakázku rozdělí na několik menších.

Na takovém scénáři se podle informací týdeníku Ekonom nyní dokonce shoduje vládní ODS i s opoziční ČSSD.

PPF práskla dveřmi

Aby však nová veřejná soutěž mohla být vůbec vypsána, musí se kabinet nejprve vypořádat s tou probíhající.

Konkrétně to znamená, že ministerstvo financí stanoví termín pro odevzdání cenových nabídek tří zbylých účastníků soutěže - společností Marius Pedersen, Geosan Group a Environmental services.

Vláda pak nevybere žádného vítěze, soutěž ukončí a připraví novou.

>>Takový postup je prakticky nevyhnutelný. Ekotendr je už kvůli řečem o korupci na veřejnosti tak zdiskreditovaný, že si kabinet nemůže dovolit vítěze vyhlásit,<< řekl týdeníku Ekonom jeden z lidí blízkých premiéru Petru Nečasovi.

Nečas sám už prohlásil před svými spolustraníky, že pokud by měl obří tendr vítěze, podá demisi. Proti velké zakázce vystoupil i šéf Věcí veřejných Radek John. Soutěže se zastává jen místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Jeho ministerstvo přitom muselo v prosinci opět termín pro odevzdání nabídek posunout. Antimonopolní úřad totiž řešil nejprve to, zda se do soutěže může vrátit čtvrtý účastník, konsorcium v čele s investiční skupinou PPF.

Společnost Petra Kellnera byla vyřazena už podruhé. Tentokrát však ani nečekala na to, zda ji antimonopolní úřad opět vrátí do hry, a 21. ledna sama oznámila, že v soutěži končí.

Než za sebou ale >>práskla dveřmi<<, snažila se ještě zkomplikovat život svým konkurentům.

Podala k antimonopolnímu úřadu stížnosti na jejich způsobilost tendru se zúčastnit. Například Marius Pedersen údajně neměl příslib od bank, Geosan zase zařízení k výrobě alternativních paliv. Společnost Environmental services (financuje ji J+T) zase prý nedoložila, že už sanace prováděla.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj ovšem potvrdil, že všechna tato >>udání<< se ukázala jako neopodstatněná.

>>V těchto dnech zasíláme i vyrozumění PPF. A po odstoupení PPF samotné už ministerstvu financí nic nebrání v tendru pokračovat,<< říká Rafaj.

Ministerstvo ovšem zatím nechce termín pro odevzdání nabídek určit.

ODS si rozumí s ČSSD

Ačkoli musí dosavadní ekotendr ještě alespoň formálně doběhnout, někteří klíčoví politici už mají jasno o podobě toho nového.

>>Premiér Nečas mě ještě jako ministra životního prostředí pověřil úkolem zpracovat variantu, aby se ekologická zakázka rozdělila na několik menších. Například podle územního členění nebo typu škod,<< potvrzuje místopředseda ODS Pavel Drobil, jenž ministerský post opustil v prosinci kvůli aféře na fondu životního prostředí.

>>Nepřísluší nám to komentovat,<< uvedl Ivo Hlaváč, současný první náměstek Drobilova nástupce Tomáše Chalupy.

Podle zdrojů z okolí premiéra nicméně nový plán platí a podporují jej i Věci veřejné.

Stejný plán - rozdělit tendr na několik menších - má navíc i nejsilnější opoziční strana ČSSD. >>Je to varianta, kterou považujeme za schůdnou,<< potvrzuje úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka.

Samotné firmy z neustálého protahování a změn tendru ovšem nadšené nejsou.

>>Pro nás platí, že nikdy neříkáme nikdy. Ale teď byl celý tendr tak zpochybněn, že o účasti v nějakém novém zatím neuvažujeme,<< konstatuje mluvčí PPF Milan Tománek.

>>Bereme v úvahu možnost, že by zakázka byla rozdělena na menší, ale příprava, vypsání a průběh nové soutěže by si vyžádal až dva a půl roku,<< stěžuje si Pavel Borůvka, obchodní ředitel společnosti Marius Pedersen.

AUTOR: Martin Mařík

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů