Čtvrtek, 18. dubna 2024

SŽDC dostala pokutu za prodej nebezpečných pražců

SŽDC dostala pokutu za prodej nebezpečných pražců

Pokutu skoro půl milionu korun zaplatila v těchto dnech Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) za to, že lidem prodávala použité železniční pražce, které podle studie Státního zdravotního ústavu obsahují nebezpečné karcinogenní látky. SŽDC nicméně s pokutou nesouhlasí a chce se soudit. Ještě vyšší sankci dostaly České dráhy (ČD). Informovala o tom dnes televize Nova.

Použité železniční pražce jsou nebezpečný odpad, který se nesmí prodávat. SŽDC se odvolala, ale neuspěla. Hájí se mimo jiné tím, že kupující věděli, že dřevo je impregnované a určitým způsobem se používá. Společnost pokutu 430.000 korun zaplatila, ale chce se soudit. Za prodej pražců dostaly pokutu i ČD - 500.000 korun. Nyní se rozhodují, zda i ony se obrátí na soud.

Železniční pražce obsahují impregnační látky, dehet, těžké kovy a oleje. Zdravotní rizika hrozí dle Státního zdravotního ústavu především při vdechování a při přímém kontaktu s pokožkou. Prodej železničních dřevěných pražců fyzickým osobám podle České inspekce životního prostředí nedovoluje nejen zákon o odpadech, ale ani evropské nařízení známé pod zkratkou REACH.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů