Středa, 17. dubna 2024

Obnovu rybníků na Vysočině podpořila unie už skoro miliardou Kč

Obnovu rybníků na Vysočině podpořila unie už skoro miliardou Kč

Na obnovu a stavby rybníků v kraji Vysočina už Evropská unie slíbila přispět skoro miliardou korun. S projekty na zlepšení vodního režimu v krajině uspělo v posledních třech letech přes 230 žadatelů z kraje, což byl nejvyšší počet v celé zemi. Vysočina tak získala přibližně čtvrtinu dotací zaměřených na rybníky a na revitalizaci toků. Vyplývá to z údajů zveřejněných na internetu.

"Myslím si, že v zásadě je to pro krajinu pozitivní," zhodnotil rychlé přibývání rybníků na Vysočině Václav Hlaváč, vedoucí havlíčkobrodského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny. Na základě požadavků ochránců přírody se u rybníků zároveň budují tůně pro obojživelníky. Podle Hlaváče je ale škoda, že se dotace skoro nepodařilo využít na revitalizace meliorovaných potoků, které byly před lety upraveny do podoby rovných hlubokých kanálů. Největší překážkou je neochota majitelů přilehlých pozemků, jimž by se tím ztížilo hospodářské využívání této půdy.

V závěru minulého roku bylo v operačním programu Životní prostředí schváleno 700 projektů na optimalizaci vodního režimu s celkovými náklady skoro 4,3 miliardy Kč. Poskytnutá dotace převýšila 3,7 miliardy Kč. Vysočina byla zastoupena 216 projekty za víc než miliardu, na něž byla přislíbena dotace 931 milionů Kč. V letošním roce už v tomto programu uspělo dalších 16 žadatelů z kraje, kteří chystají revitalizace nebo stavby rybníků celkem za víc než 80 milionů Kč.

Největší projekt na Vysočině v tomto roce prosadila obec Okřešice na Třebíčsku, která má v plánu vybudovat novou vodní nádrž na podmáčeném území. "Pozemky se tam obtížně využívají a na svém katastru nemáme moc vodních ploch," zdůvodnil v rozhovoru s ČTK tento záměr starosta Bohumír Vostal. Stavba zhruba šestihektarové nádrže by stála skoro 26 milionů Kč, trvala by asi dva roky.

"Myslíme si, že to bude pěkná oáza klidu," doplnil starosta. Upozornil, že zahájení stavby bude ještě záviset na tom, zda to schválí nové obecní zastupitelstvo. Žádost o dotaci totiž připravovalo vedení obce ještě před podzimními komunálními volbami. Stavba nádrže je pro Okřešice se 171 obyvateli i s dotací vysokou investicí.
Mezi letošními úspěšnými žadateli z kraje byly například i Kralice nad Oslavou, které chystají revitalizaci rybníka Pivovárek za víc než šest milionů korun. Dolní Město na Havlíčkobrodsku dostalo příslib dotace na poldr za 4,8 milionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů