Úterý, 19. března 2024

Kauza kožešinových zvířat pokračuje

Tajně získané nahrávky z kožešinových farem na Moravě odhalily na podzim 2010 špatné zacházení s kožešinovými zvířaty. Krajskou veterinární správu však situace asi příliš nezajímá: kontrola, vyslaná na farmy, údajně nic špatného nezjistila.

Kauza kožešinových zvířat pokračuje

Kontrola nic neviděla

V listopadu minulého roku zveřejnila organizace Svoboda zvířat fotografie a videa ze čtyř českých kožešinových farem, na nichž bylo patrné, že norci a lišky chované na těchto farmách strádají. Svoboda zvířat následně podala podnět na Krajskou veterinární správu pro Jihomoravský kraj ke kontrole a prošetření podmínek chovu ve třech z těchto farem (v Syrovicích, Moravských Knínicích, Křižanovicích).

"Odpovědi jsme se dočkali koncem roku 2010 s tím, že na farmách je vše v pořádku. Cituji: 'Rozměry klecí odpovídají normám, krmení a napájení bez závad. Nemocná zvířata jsou prokazatelně odborně léčena." popisuje Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně Proti srsti, kterou Svoboda zvířat organizuje.

Zákon nehlídá, farmy zavřeme

"S výsledky kontrol samozřejmě nejsme spokojeni, považujeme je za nepřijatelné. Nicméně celá věc ukazuje na skutečnost, že naše legislativa, která by měla tato zvířat chránit, rozhodně není dostatečná. Jako jediné možné řešení vidíme přijetí zákazu chovů tzv. kožešinových zvířat a tyto farmy uzavřít. Stejně jako se tomu stalo v mnoha dalších evropských zemích." dodává.

Praxe v několika evropských státech ukázala, že zpřísnění podmínek pro chov tzv. kožešinových zvířat tak, aby byly v souladu s jejich etologickými potřebami, vede v konečném důsledku k uzavření kožešinových farem, jelikož chov zvířat za takových podmínek není rentabilní.

"Chov kožešinových zvířat je zakázán např. ve Velké Británii či v Rakousku. Ve Švýcarsku jsou zase pravidla pro chov kožešinových zvířat tak přísná, že tam žádné chovy ve skutečnosti nejsou," doplňuje Moravcová.

Petice proti kožešinám

Svoboda zvířat v listopadu 2010 spustila sběr podpisů pod petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR. "Po zveřejnění záběrů se ve veřejnosti zvedla vlna nevole, lidé se o problematiku začali zajímat a není jim lhostejné, co se na farmách děje. Během prvních měsíců jsme obdrželi petiční archy se stovkami podpisů," uzavírá Moravcová. Petice je podpůrnou aktivitou kampaně Proti srsti, kterou Svoboda zv! ířat v České republice koordinuje již od roku 1999.

Zmíněné fotografie a videa z farem můžete shlédnout zde. Více informací najdete na www.protisrsti.cz.

Kontaktní osoba: Lucie Moravcová, 736 766 188, lucie.moravcova@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů