Sobota, 20. dubna 2024

Bod obratu pro deštný prales

Obřímu koncernu Sinar Mas Greenpeace několikrát prokázalo ničení deštného pralesa kvůli plantážím palmy olejné. Teď se snad konečně něco změní. Dceřiná firma Golden-Agri Resources včera představila svůj plán na zastavení devastace pralesa kvůli její činnosti. Akční plán obsahuje ochranu velkých ploch deštného pralesa i ohrožených druhů včetně vzácných orangutanů.

Bod obratu pro deštný prales

Konec odlesňování?

Závazek firmy znamená velký krok směrem k ukončení jejího podílu na odlesňování. Firma se totiž zavázala, že nebude v plantáže přeměňovat plochy, které fungují jako velké zásobárny uhlíku. Hranice je 35 tun uhlíku na hektar, což je v souladu s doporučením indonéské vlády pro nízkouhlíkový územní rozvoj.


"Dosud je to pouze na papíře, nicméně pokud firma dodrží své slovo, budou zachráněny obrovské plochy pralesa. Nyní je však načase tyto plány implementovat a přijmout opatření, která změní sliby v činy. Greenpeace bude kroky firmy pečlivě sledovat," uvedla Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Greenpeace tlačí na firmy



Greenpeace v posledních letech několikrát odhalilo devastaci indonéských pralesů a díky veřejné kampani přimělo velké firmy jako Unilever a Nestlé, aby s Golden Agri-Resources zrušily dodavatelské smlouvy. Včerejší závazek firmy ale představuje velký posun a zároveň naznačuje přicházející změnu v celém odvětví. Ta může časem vést k úplné ochraně pralesa a rašelinišť a pomoct tak ochraně klimatu.

"Ochrana indonéského pralesa je dobrá pro ekonomiku, životní prostředí i příští generace všech Indonésanů," prohlásil Bustar Maitar, vedoucí kampaně za ochranu indonéského pralesa z Greenpeace, a dodal: "Nyní roste tlak na ostatní producenty palmového oleje, aby změnili své metody, jak z ekonomických, tak z ekologických důvodů. Naše vláda musí takové úsilí podporovat a trvat na stejných standardech napříč všemi sektory, které fungují v pralesních oblastech. Zároveň je nutné zastavit vydávání dalších licencí pro mýcení pralesů či rašelinišť a zrevidovat činnosti v oblastech, pro něž již byly licence uděleny."

Kampaň proti Golden-Agri v datech

  • Listopad 2007 - Greenpeace vydává zprávu "Cooking the Climate", která ukazuje vliv průmyslu palmového oleje na devastaci indonéského pralesa a globální změnu klimatu

  • Duben 2008 - Greenpeace spouští kampaň proti firmě Unilever kvůli nákupu palmového oleje, kvůli němuž byl zničen deštný prales

  • Květen 2008 - Unilever se zavazuje překontrolovat své dodavatele a podpořil moratorium na devastaci deštného pralesa

  • Prosinec 2009 - po nových důkazech Greenpeace o vlivu Golden Agri-Resources, dceřiné firmy koncernu Sinar Mas, na devastaci rašelinišť, pralesů a domova orangutanů, ruší Unilever s firmou Sinar Mas kontrakt v hodnotě 30 milionů EUR.

  • Březen 2010 - Greenpeace spouští kampaň proti Nestlé, vyzývající tento největší potravinový koncern, aby se nepodílel na devastaci indonéského pralesa nákupem palmového oleje od firmy Golden Agri-Resources. Nestlé, Kraft a Mars ruší s firmou kontrakty.

  • Duben 2010 - Na základě tlaku Greenpeace se Nestlé zavazuje k nové politice a zavedení přísných standardů pro své dodavatele

  • Srpen 2010 - Golden Agri-Resources zveřejňuje audit své činnosti

  • Září 2010 - Burger King ruší kontrakt Golden Agri-Resources na základě jejich auditu

  • Září 2010 - Kulatý stůl pro udržitelný palmový olej (The Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) kritizuje Golden Agri-Resources za environmentální a sociální standardy.

  • Únor 2011 - Golden Agri-Resources zveřejňuje "Plán ochrany pralesa". V březnu má vyjít zpráva mapující vývoj situace.


Kontakty:

Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140

Bustar Maitar, vedoucí kampaně za ochranu indonéského pralesa, Greenpeace Jihovýchodní Asie (Indonésie),
e-mail: bustar.maitar@greenpeace.org, tel: +62 813 446 66135

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů