Sobota, 20. dubna 2024

EU hrozí Česku soudem a sankcemi kvůli ochraně před povodněmi

EU hrozí Česku soudem a sankcemi kvůli ochraně před povodněmi

Evropská komise dnes pohrozila České republice pohnáním před evropskou justici, kde by jí mohla být vyměřena finanční pokuta. Česko totiž podle komise nedoložilo, že do své legislativy včas a správně zapracovalo pravidla předcházení povodním. Podle českého ministerstva životního prostředí ovšem komise nezohlednila, že norma už je připravena.

"Shodou okolností dosáhne Česko plného souladu se směrnicí zítra (ve čtvrtek), kdy bude ve Sbírce zákonů publikována vyhláška o plánech povodí a plánech o zvládání povodňových rizik," řekla dnes ČTK Jarmila Krebsová z tiskového odboru MŽP.

Stejný problém má kromě Česka i sousední Rakousko. Ani Praha, ani Vídeň podle dnešního prohlášení komise Brusel neinformovaly o plném převzetí patřičných unijních norem. To jim ukládají unijní pravidla.

"Nesplní-li Česká republika a Rakousko své právní povinnosti, může na ně komise podat žalobu u Soudního dvora EU," píše v prohlášení komise, která v unii dohlíží na správné dodržování společných pravidel.

Podle Krebsové je datum účinnosti vyhlášky stanoveno od 4. března 2011. "O dosažení plného souladu se směrnicí bude Česká republika komisi informovat... Obecná lhůta pro vyjádření členského státu je vždy dva měsíce, v tomto případě tedy 16. dubna 2011, předpokládám však, že Evropskou komisi o této skutečnosti budeme informovat o něco dříve," uvedla.

Konkrétně se problém týká směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik. Tu byly země "sedmadvacítky" povinny převést do svého práva do listopadu 2009 a o převedení informovat Brusel. Komise opakovaně Prahu upozornila, že tak neučinila.

"Cílem směrnice o povodních je snížit a zvládat rizika, která povodně představují pro lidské zdraví, životní prostředí, kulturní dědictví a hospodářskou činnost," uvedla komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů