Pátek, 29. března 2024

Novela zákona o ochraně ovzduší

Novela zákona o ochraně ovzduší

Vláda ve středu projednala novelu zákona o ochraně ovzduší, která zavádí kritéria certifikace udržitelnosti biopaliv. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost již v červenci letošního roku. Společnosti, které se zabývají exportem biopaliv a biomasy určené k jejich výrobě, jsou však již nyní nuceny doložit certifikát dokládající splnění kritérií udržitelnosti. Společnost TÜV SÜD Czech nabízí certifikaci dle mezinárodního standardu ISCC a je připravena rozšířit svoji nabídku také o certifikaci dle národní legislativy.

Diskuse nad možnými riziky souvisejícími s využíváním biopaliv přispěla k nastavení určitých mantinelů pro produkci biomasy k těmto účelům. V zemích EU jsou tyto mantinely, ve formě kritérií udržitelnosti, zmíněny ve Směrnici 2009/28/ES, o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. Členské státy jsou přitom povinny zavést systém certifikace udržitelnosti biopaliv a biokapalin do své legislativy. Nejdále je v tomto směru sousední Německo, kde se využívají dva systémy certifikace udržitelnosti biopaliv: ISCC (International Sustainable and Carbon Certification) a REDcert. V ČR budou kritéria udržitelnosti součástí novelizace zákona o ochraně ovzduší a navazujícího prováděcího předpisu. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost v červenci 2011.

"Hlavním kritériem udržitelnosti je minimálně 35% redukce emisí CO2 oproti tradičním fosilním palivům, samozřejmě v rámci celého životního cyklu. Do roku 2013 by se toto číslo mělo navýšit na 45 % a do roku 2017 na 50 %," uvedla Soňa Hykyšová ze společnosti TÜV SÜD Czech nabízející již od konce loňského roku certifikaci udržitelnosti biopaliv dle mezinárodního standardu ISCC pod akreditací německého holdingu. Biomasa navíc nesmí být pěstována na půdě s vysokou biodiverzitou, dále na půdách s velkou zásobou uhlíku, jako jsou například mokřady, rašeliniště a trvale zalesněné oblasti. Důležitý je také způsob pěstování biomasy, který by měl být v souladu s požadavky tzv. správné zemědělské praxe.

Snahou společnosti TÜV SÜD Czech je rozšíření své nabídky rovněž o certifikaci dle národního systému. Odborníci společnosti TÜV SÜD Czech se zajímají o problematiku udržitelnosti biopaliv a biomasy také prostřednictvím svého působení ve sdružení CZ BIOM - Českého sdružení pro biomasu. Trend v oblasti vývoje druhé generace biopaliv sledují pro změnu v rámci svého členství v České technologické platformě pro biopaliva.

Certifikace udržitelnosti biopaliv je nástrojem, který může významně přispět k tomu, aby využití biopaliv dosáhlo svého potenciálu, aniž by jejich pěstování bylo na úkor životního prostředí či produkce potravin. Právě snižování zátěže životního prostředí je společným jmenovatelem služeb nabízených obchodní oblastí Životní prostředí společnosti TÜV SÜD Czech.

Více na: www.tuv-sud.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů