Pátek, 29. března 2024

Brusel by mohl zemím EU dát závazné cíle pro úspory energií

Brusel by mohl zemím EU dát závazné cíle pro úspory energií

Pokud členské státy nezlepší šetření energií, pak by mohla Evropská komise přijít s návrhy na závazné cíle v tomto směru. Píše o tom ve svém posledním vydání týdeník European Voice.

Eurokomisař Günther Oettinger, který má na starosti energetiku, k tomu hodlá vyzvat příští rok v případě, že země nebudou na cestě k dosažení dobrovolných cílů pro snížení spotřeby energie do roku 2020 o pětinu. Podle současných trendů se zdá, že EU by splnila jen půlku tohoto závazku. Naplnění tohoto cíle by podle komise umožnilo EU snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o 25 procent.

Komise by měla počátkem března zveřejnit plán týkající se energetické účinnosti. Na nedávném summitu lídři unijních zemí slíbili zlepšení v této oblasti. Nakolik to je myšleno vážně, se ale podle listu ukáže z národních plánů energetické účinnosti, které by měly být vypracovány do června.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů