Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologii nejde předstírat, říkají hoteliéři

Názory na ekologický provoz hotelu - především na pořízení ekologické certifikace - se liší hotel od hotelu. Přinášíme vám hned tři pohledy ředitelů známých pražských hotelů: jeden o certifikaci ani nezažádal, druhý ji zrušil, zatímco třetí v certifikaci pokračuje. Co pro ně znamená ekologický hotel?

Ekologii nejde předstírat, říkají hoteliéři

"Ekoznačku oželíme."

OTAKAR JOHN, general manager K+K Hotels Prague

Provozovat hotel jako "ekologický" není jen o tom, aby měl člověk dobrý pocit, že dělá něco užitečného pro ochranu životního prostředí. Přináší to i celou řadu praktických výhod a v neposlední řadě také nákladové úspory. Každý z nás kolem sebe jistě najde řadu příležitostí, kde se lze chovat ekologičtěji.

Naše společnost K+K Hotels se snaží tímto způsobem provozovat oba pražské hotely. Kromě klasických "ekoprvků", jako jsou úsporné žárovky nebo tříděný odpad, využíváme např. perlátory ve sprchách, které výrazně snižují spotřebu vody. Před časem jsme také přistoupili k ošetření podlah v hotelových halách pomocí tzv. nanokrystalizace. Toto opatření nám umožňuje běžný úklid těchto ploch pouze vodou a zcela bez použití čisticích prostředků.

Ekologickou certifikaci bych v tomto směru určitě označil za smysluplnou a podíváme-li se na příklad pražského hotelu Adria, lze tento fakt i poměrně efektivně využít jako cenný marketingový nástroj. Problém vidím spíše ve skutečnosti, že u nás nejsou systémově vytvářeny motivační podmínky, proč k certifikaci přistoupit.

Před časem jsme sami vstoupili v jednání s jednou certifikační institucí s cílem získat tzv. ekoznačku. Na první schůzce, kdy jsme inspektora informovali o našich stávajících provozních opatřeních, se zdálo, že certifikace nebude problém. Ten však nastal v okamžiku, kdy jsem se detailně seznámil s podmínkami pro udělení ekoznačky. V dokumentaci je totiž mimo jiné stanovena povinnost, aby alespoň 50 % spotřebované energie pocházelo z ekologických zdrojů. Těch je, pravda, v České republice určitě dostatek. Energie z ekologických zdrojů však stále stojí řádově o 25-30 % víc než energie ze zdrojů běžných. O tom, kam směřují prostředky z tohoto navýšení, se v médiích napsalo poslední dobou víc než dost. Náklady, které bychom museli takto vynaložit, by byly v našem případě obrovské, a tak se asi spokojíme pouze s tím dobrým pocitem a ekoznačku oželíme.

"Slibovaná podpora se nekonala."

EVA ŠIBŘINOVÁ, generální ředitelka Mamaison Residence Belgická, Praha

Začínali jsme před pěti lety, Orco už tehdy myslelo na ekologický provoz a zařízení k tomu potřebné již nakoupilo. Naším úkolem bylo doložit doklady o původu zařízení, důležité k udělení certifikace. Dohledávání dokladů v účtárně zabralo hodně času a práce. Ekoznačku EU jsme pro Residenci Belgická získali v roce 2009. V současné době ji již nemáme, i když provoz hotelu stále udržujeme ve stejném směru jako za certifikace.

Do programu jsme tehdy zapojili i hosty, měli jsme pro ně dotazníky k vyplnění se šesti povinnými otázkami, zda se jim líbí ekologický hotel a zda se zapojí do třídění odpadu. Firemní klientelu to však celé moc nezajímalo, nechávala rozsvícené pokoje, otevřená okna atd. Po zpřísnění kritérií ze strany EU, týkajících se skutečností, zda je dům izolován, zda nepropouští teplo skrze zdi atd., jsme se sešli s kolegy z hotelu a společně jsme řešili, zda v certifikaci nadále pokračovat, či ne. Slibovaná podpora při rozvoji nápadů a zvýšení rezervací se bohužel nekonala. Prezentováni jsme byli pouze na Holiday World. Nejzásadnějším důvodem pro zrušení certifikace byl požadavek využití energie z obnovitelných zdrojů, problém jsme měli také se zavedením biopečiva, které ale hosté nechtěli jíst.

"Je to dlouhodobý morální přínos."

VOJTĚCH KAČEROVSKÝ, general manager hotelů Jalta a Plaza Alta, Praha

Podle mého názoru je výhodou ekologického provozování hotelu fakt, že díky použití úsporných světelných zdrojů, izolací, pravidelné kontrole funkčnosti všech zařízení, která spotřebovávají energie i vodu (toalety, sprchy, umyvadlové baterie), použití omezovačů průtoků vody nebo používáním dešťové vody na zalévání dochází ke znatelné úspoře nákladů v běžném provozu.

Hotel Plaza Alta v současné době vlastní českou i evropskou ekoznačku a kromě výše zmíněných úspor v něm evidujeme i dobrý pocit z pozitivního vlivu na životní prostředí. Jako hotel jsme pak příkladem i ostatním organizacím a jednotlivcům, sami zaměstnanci adoptují návyky doma ve svém soukromém životě. Pozitivní propagace a marketing hotelu je také součástí přínosu, a to hlavně v těch zemích, kde má péče o životní prostředí dlouhodobou tradici.

I přes poměrně značné náklady na zřízení ekologického provozu mám pocit, že dlouhodobě se jedná o morálně i ekonomicky pozitivní přínos. Hosté se v dnešní době spíše rozhodují podle lokality a ceny hotelu, doufám však, že do budoucna se s lepší osvětou budou takováto zařízení upřednostňovat proti neekologickým provozům. Věřím, že se zlepšením ekonomické situace se opět některé hotely připojí k certifikaci, i když se v tomto případě spíše jedná o osobní přístup majitelů a provozovatelů než o ekonomicky zajímavý počin.

AUTOR: Klára Chromá, Věra Nováková
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů