Pátek, 29. března 2024

Seznamte se s památnými stromy Prahy - tak se jmenuje výstava o zelených velikánech hlavního města

Památné stromy mohou být cílem nejrůznějších vycházek nebo výletů a to jak pěšky, tak i na kole. O tom vás jistě přesvědčí výstava, která je koná celý měsíc březen v hale Škodova paláce na Praze 1.

Seznamte se s památnými stromy Prahy - tak se jmenuje výstava o zelených velikánech hlavního města

Praha je známá především svým kulturním bohatstvím a architektonickými skvosty, ale i památné stromy zde mají své místo. Jsou nezastupitelnou složkou městské přírody, a zároveň živými pamětníky rychle se rozvíjejícího města. Ty nejstarší pocházejí z doby vlády Jiřího z Poděbrad.

Víte, pod korunou kterého stromu sedával první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk společně s Antonínem Švehlou? Znáte nejmohutnější a nejstarší pražský platan, pod kterým se konaly známé hudební koncerty? Nejen na tyto otázky vám výstava odpoví.

Panely s texty doplňuje mnoho fotografií památných stromů, které jsou zachyceny v různých ročních obdobích. Kde stromy rostou zjistíte na velké nástěnné mapě. Na výstavě jsou připraveny i všechny informační tabule, které byly k vybraným dřevinám během minulého roku umístěny. Nyní je jedinečná možnost vidět všechny na jednom místě a získat tak mnoho tipů na procházky za starými svědky minulosti.

Kdo raději jezdí na kole může využít některou z doporučených cyklistických tras, které spojují památné stromy v okrajových částech metropole. Shlédnout můžete celkem pět cyklistických tras, jejichž délky jsou v rozmezí 11 až 40 km a propojují více než 130 památných stromů.

Dub letní při ulici Střelničná
Další informace o zelených velikánech metropole najdete na webu www.prazskestromy.cz, kde jsou o nich komplexní informace. Kdo si rád prohlíží obrázky, tak jistě nevynechá unikátní galerii stromů, kde se jednotlivé dřeviny mění v různých ročních obdobích.

Výstava se koná od 1. do 31. března 2011 v hale Magistrátu hl. m. Prahy v Jungmannově ulici 29/35 a je přístupná vždy od pondělí do čtvrtka od 8 do 18 h, v pátek od 8 do 16h. Připravena byla ve spolupráci s odborem ochrany prostředí pražského magistrátu.

Aleš Rudl

autor výstavy a webových stránek www.prazskestromy.cz


email:

prazskestromy@seznam.cz

www stránky:

www.prazskestromy.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů