Pátek, 29. března 2024

V Evropě se recyklují dvě třetiny skleněných lahví, v ČR 73 pct

V Evropě se recyklují dvě třetiny skleněných lahví, v ČR 73 pct

V Evropě se v průměru recyklují zhruba dvě třetiny skleněných lahví a sklenic, ukázala nová statistika evropské federace výrobců skleněných obalů FEVE. Češi díky 73 procentům patří v tomto směru k nadprůměru, nejlepší v recyklování skla jsou s 96procentním podílem Belgičané. Naproti tomu Slováci s 34 procenty figurují ve spodních patrech pomyslného žebříčku.

Statistiky FEVE pracují s daty za rok 2009. Podle nich v tomto roce bylo recyklováno 67 procent skleněných lahví a sklenic, v roce 2008 to bylo o procentní bod méně.

Zmiňovaných 67 procent představuje zhruba 25 miliard lahví či sklenic nebo také 11 milionů tun, uvedla federace. Podle ní se množství recyklovaných lahví postupně zvyšuje. "Recyklace skla narůstá díky závazkům spotřebitelů všude každý rok," podotkl šéf FEVE Niall Wall.

Kromě Belgie vysokou míru recyklace sklenic a lahví statistiky připisují Nizozemsku s 92 procenty či skandinávským zemím, třeba ve Švédsku se recykluje 90 procent lahví a sklenic. Naopak v Řecku je to pouhých 15 procent a na Kypru 17 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů