Úterý, 23. dubna 2024

Čeští lososi už mají více než 3200 adoptivních rodičů

King Oscar, Národní park České Švýcarsko a Český rybářský svaz vrací vyhynulý druh do českých řek.

Čeští lososi už mají více než 3200 adoptivních rodičů

Do dnešního dne se pomocí DMS na environmentální projekt vybralo už necelých 87 000 Kč.

Praha, 24. února 2011 - Během prvního roku unikátního projektu Návrat lososů se podařilo vybrat prostřednictvím DMS téměř 87 000 Kč. Program, jehož cílem je navrátit populaci lososů zpět do českých řek, tak získal více než 3200 adoptivních rodičů. A jejich počet každý den narůstá.

Po celé Evropě, zejména pak v Německu, probíhají úpravy toků a stavby rybích přechodů, aby se lososi mohli vracet do vnitrozemských útočišť, nezbytných pro jejich úspěšné množení. Český projekt Návrat lososů se rozhodl pomoci z jiné strany - a sice v obnovení populace lososa obecného v povodí Labe, především v oblasti Českého Švýcarska. Každoročně tak do říčky Kamenice vypouštějí zástupci Národního parku České Švýcarsko, Českého rybářského svazu a společnosti King Oscar odrostlé, 8 až 10 cm velké rybičky, které se stávají základem budoucích generací labských lososů.

"Lososům nejvíce pomáhá především posun v přístupu člověka k přírodě. Moderní lidé si stále více uvědomují důležitost každého jediného druhu pro zdravé fungování přírody jako celku. Proto nás mimořádně těší, že jsou lidé ochotni svým příspěvkem také aktivně podpořit návrat dříve vyhubených lososů a podílí se tím na obtížné nápravě fatálních chyb našich předků," říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

"Děkujeme všem dosavadním dárcům. I letos jsme pro ně připravili malé překvapení, o kterém je budeme informovat na stránkách www.navratlososu.cz.,"říká Radek Hovorka, zástupce značky King Oscar pro střední Evropu, který je generálním partnerem projektu.

Speciální web www.navratlososu.cz

rwka kameniceProjekt je finančně velmi náročný, proto se iniciátoři rozhodli založit veřejnou sbírku, kam lze přispět pomocí DMS zpráv. K partnerům, kteří dlouhodobě projekt podporují a udržují v chodu, patří i značka známých norských rybích konzerv King Oscar.

Na webových stránkách www.navratlososu.cz se lze dozvědět mj. o tom, jak se stát adoptivním rodičem, jak přispívat pomocí DMS pravidelně, nebo kdy na podzim proběhne další vypouštění lososích plůdků. Zájemci o adopci deseticentimetrového lososa mohou poslat krátkou textovou zprávu ve tvaru DMS NAVRATLOSOSU na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč. Z každé této DMS obdrží projekt Návrat lososů 27 Kč. Pravidelné přispívání po dobu jednoho roku pak má vzor zprávy DMS ROK NAVRATLOSOSU. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha. Více informací naleznete na www.darcovskasms.cz.

Kontakty pro více informací:

Tomáš Salov, Národní park České Švýcarsko, t.salov@npcs.cz, 737276865

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů