Pátek, 29. března 2024

Bez ropy to prostě nejde

Bez ropy to prostě nejde

Finanční trhy nesnášejí nejistotu. Nevadí jim diktátoři (pokud panují dostatečně dlouho), vyrovnají se s krizí (dtto - pokud trvá dlouho), zvládnou dobu ledovou i enormní vedra (dtto - pokud vydrží dlouho). Co ale opravdu nesnášejí, je, když se situace mění a když změnu nemají pod kontrolou. Jenže v Africe se situace mění každým dnem a navíc se zdá, že se krize přelévá i do oblasti Perského zálivu. Není divu, že ropa atakuje mnohaletá maxima a její další vývoj je skutečně ve hvězdách.

Přitom ropná naleziště jsou obecně v nestabilních zemích. A nemusí jít zrovna o Libyi, kde je aktuální situace skutečně nepřehledná. Na vývoj cen ropy měly vliv nepokoje v Nigérii, válka v Perském zálivu či znárodnění nalezišť ve Venezuele. Ceny černého zlata ovlivnila nedávno i rostoucí poptávka v Číně a Indii kombinovaná s pádem dolaru.

Vzato kolem a kolem je s podivem, že vyspělý svět už dávno nenahradil ropu jinou, dostupnější surovinou, která nepodléhá tržním výkyvům. Potvrzuje se, že najít alternativu není tak jednoduché. Svět se snaží jít cestou úspor - automobily, které spotřebují desítky litrů na sto kilometrů už nefrčí a obnovitelné zdroje se staly hitem. Přesto předpoklady, že ropný zlom spustí vlnu technologických inovací, především v oblasti energetických úspor, se naplnily okrajově - úspornými žárovkami, produkcí biomasy, podporou solární a větrné energie... Jejich využití v praxi ale často doprovázejí ještě větší problémy než samotný růst cen ropy.

Ekonomika je přes obavy z nedostatku či zdražení ropy pořád nastavena na její velkou spotřebu. Snaha změnit průmysl na využití obnovitelných zdrojů energie se celosvětově zadrhla. Dosavadní přístroje nejsou schopny tyto zdroje přeměnit na energii v nějakém rozumném poměru cena - výkon - přísun energie.

Vysoká cena ropy je (s jistými výkyvy) dlouhodobou realitou. A jestli dnes děsí státy cena přes sto dolarů za barel a ekonomové varují před zpomalením ekonomik, pak by bylo dobré se připravit na budoucnost. V roce 2020 má podle odhadů barel ropy stát zhruba trojnásobek. A přestože je to špatná zpráva pro ekology i spotřebitele, ekonomika i tuto cenu unese.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů