Úterý, 19. března 2024

Výkon nových solárních elektráren v ČR loni třetí největší v EU

Výkon nových solárních elektráren v ČR loni třetí největší v EU

Česko se v loňském roce stalo evropskou mocností ve využití solární energie. Instalovaný výkon nových solárních elektráren byl v roce 2010 třetí největší v Evropské unii a překročil 1000 megawattů (MW). Čechy předstihli jen Italové a především Němci, výkon jejichž nově postavených fotovoltaických elektráren dosáhl téměř 7000 megawattů. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Evropská asociace fotovoltaického průmyslu (EPIA).

"Růst fotovoltaiky byl v roce 2010 úchvatný. Propad nákladů, velký zájem investorů a pokračující politická podpora přispěly k tomu, aby se fotovoltaika stala zelenou technologií číslo jedna v celé Evropě," komentoval výsledky statistik prezident EPIA Ingmar Wilhelm.

V celkově instalované kapacitě Česku patří čtvrté místo v Evropě, ke konci loňského roku podle Energetického regulačního úřadu byly připojeny a licencovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 1820 megawatt. Tabulce suverénně vévodí Německo s více než 16.000 MW, následované Itálií a Španělskem, kde však není výkon fotovoltaických elektráren o moc větší než v Česku. EPIA nicméně očekává, že pro ČR byl růst ve využívání solární energie nadlouho poslední, protože politici seškrtali podporu investorům do výstavby nových elektráren.

"Česká republika zažila obrovské vzepětí, ale to nejspíš ovlivní fotovoltaiku v zemi v příštích měsících a letech tím nejhorším způsobem," uvedla asociace.

Využívání solární energie ve zbytku Evropské unie nicméně poroste i nadále bez ohledu na vývoj v Česku. Investoři přitom v loňském roce v EU instalovali elektrárny o výkonu celkem 13.000 MW a celkový výkon dosahuje již 28.000 MW. V přepočtu tak fotovoltaické elektrárny dodávají elektřinu zhruba deseti milionům domácností v evropské sedmadvacítce.

EU je jasným globálním lídrem ve využití solární energie. Jen v Česku například loni vyrostly fotovoltaické elektrárny s větším výkonem než v Japonsku či ve Spojených státech, proti nimž je česká ekonomika "trpaslíkem". ČR se blíží jen výkon instalovaný v Japonsku, který dosahuje téměř 1000 MW, v USA je to 700 až 800 MW. Čechům tak teoreticky patří nejen třetí místo v EU, ale i v celém světě.

Na mohutný rozvoj solární energetiky a varování regulačního úřadu ohledně možného zdražení energie o více než deset procent loni zareagovala česká vláda. Kabinet přijal sérii opatření, která mají zdražení energie omezit v průměru na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky. Schváleno bylo také například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu, tedy z loňských 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů