Pátek, 29. března 2024

6x proměna vašeho interiéru - inspirujte se přírodou

Jak si zařídit příjemné bydlení, aby vám během několika měsíců nezevšednělo? My vám přinášíme šest tipů, které jsou důkazem, že vytvořit jedinečnou atmosféru třeba podle ročního období nebo jen podle vaší momentální nálady není nic složitého. Inspiraci jsme hledali jak jinak než v přírodě.

6x proměna vašeho interiéru - inspirujte se přírodou

Idea celé proměny je zcela jednoduchá. Jeden kus nábytku (v tomto případě nízká komoda z ořechového dřeva) je proměněn pomocí rozličných bytových doplňků, barev a materiálů tak, aby jeho konečné vyznění bylo pokaždé zcela originální a přitom stále praktické.



Zelená džungle


Hlavní roli hrají vzájemně zkombonivané zelené tóny, odkazující na vlahý prales nebo svěží závan jara. K zelené se skvěle hodí sytě oranžové tóny, jemně růžové a tyrkysové doplňky, z materiálů nesmí chybět bambus, palmové listy a světlé dřevo. Dalším vhodným materiálem je sklo a porcelán. Vyzařující "šťavnatá" atmosféra je pak korunována přítomností exotických rostlin, např. orchidejí a strelícií.



Léto u moře


Máte-li chuť na něco hřejivého a zároveň osvěžujícícho, zkuste to s imitací podmořského světa. Variaci modrých tónů od tmavě modré po jasně tyrkysovou skvěle podpoří korálově červená a růžová se zelenou, které odkazují na barvy mořských rostlin.

Není třeba mít obavy ani z použití všech barev duhy. Ty jsou zase k vidění na těle mořských rybek. Vhodné dekorační předměty volte mezi barevným sklem, jemnými mísami a čajovými svícny, samozřejmostí pak budou menší i větší lastury a různé ozdoby z perleti. Zvolenou atmosféru skvěle zarámují obrazy a plakáty s podmořskými motivy.



Exotická Afrika


Pouští a savanou se nechala inspirovat naše třetí proměna. Dominují jí dekorace v pískových tónech, mísy a obrazové rámy ze světlého dřeva, vázy z terakoty a bytové doplňky z ratanu a rohoviny. Svoje místo si v saharském koutku najdou také pískovcové kameny, pouštní růže, kaktusy nebo tmavě zelená agáve.

Dokonalý ambiente styl pak vhodně dokreslují polštářové povlaky a přehozy z bavlny a lnu v pískové béžové nebo sisalové a jutové koberce a rohože. Skutečným vrcholem je pak nábytek potažený kůží v koňakovém odstínu a rustikální dřevěné objekty. Odvážnější z vás mohou sáhnout i po zvířecí trofeji - a abyste nebyli nařčeni z krutosti a týrání zvířat, můžete zvolit například antilopí hlavu vyrobenou z filcu.



Vulkanický žár


Ohnivá oranžová a rudá v kontrastu s ušlechtilou černí - to je kombinace plná živelné energie! Jejím základem jsou černé doplňky - ať už ve vysokém lesku nebo s hrubě opracovaným povrchem připomínající vulkanickou lávu.

Výrazná oranžová a červená jsou nanejvýš vhodné ke zprostředkování pocitu energie sálající přímo z nitra sopky, kterou lze umocnit dekoračními předměty z mědi. K černým mísám a vázám se hodí antracitové svíčky a svícny v kouřově šedé. Z materiálů je nejvhodnější ušlechtilé barevné sklo, matný černý kov a doplňky z tmavého kamene a keramiky.



Ve stínu skandinávských fjordů


Hlavní tvůrčí myšlenka tohoto severského stylu vychází z přírodních útvarů, jako jsou hrubé skalní masivy pokryté mechem a z nich vyrůstající kmeny borovic, rozbouřené chladné moře a celková přírodní syrovost. Převládají tedy dřevitě hnědavé barevné tóny střídané světle a tmavě šedými odstíny kamenných skal.

Dekorace v podobě misek z přírodního dřeva, svícny tvarované do podoby stromových kmenů, taburety a dekorace ze zvětralého dřeva doplněné neotesanými obrazovými rámy, volně ložené kamenné oblázky a valouny, mechově zelené polštáře z měkkého sametu a teplé přikrývky z tmavě šedé vlny nebo hrubé plsti - to vše vytváří sice chladnou a pochmurnou, přesto fascinující a neopakovatelnou atmosféru panující v zemích před polárním kruhem.



Království sněhu a ledu


Běloba čerstvě padlého sněhu, křišťálová průzračnost ledových ker a jemná mořská modř - to jsou hlavní ingredience naší zimní inspirace. V kombinaci s doplňky z vlny a plsti vytvářejí iluzi hřejivé oázy, která vás sevře ve své náruči během chladných zimních měsíců.

Nenechte se sevřít konvencemi a zkuste nakombinovat různé odstíny bílé: vlněný koberec, vázy s modravým nádechem nebo příruční stolek s lesklým bílým povrchem. Lampy, svícny a vázy přípomínající ledové skulptury a doplňky ze stříbra a ušlechtilé oceli váš záměr pak vhodně doplní. Volba barev pak ještě lépe vynikne, když do interiéru umístíte i vhodné rostliny nebo závěsné obrazy. Může jít o šlahouny hortenzií a zarámované fotografie laděné do modrých tónů.

Adéla Rezková
Foto z: www.livingathome.de

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů