Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo chce, aby Czech Coal dodával teplárnám

Ministerstvo chce, aby Czech Coal dodával teplárnám

Ministerstvo životního prostředí chce, aby Czech Coal dodával 60 procent hnědého uhlí z dolů Vršany do tepláren. Jinak prý nedá souhlas s další těžbou, který bude během několika let Czech Coal potřebovat. Vyplývá to z programových priorit, které zveřejnil nový ministr Tomáš Chalupa (ODS). Teplárnám by to zajistilo až 4,8 milionu tun uhlí ročně, tedy více než deset procent současné těžby v celém Česku. Czech Coal považuje nápad za nesmysl.

Vršany jsou pro Czech Coal stěžejním dolem, který má zásoby až do roku 2055. Ročně se v něm těží mezi 7,5 až 8 miliony tun, což představuje asi 17 procent z 45 milionů tun roční produkce hnědého uhlí v Česku. Pokud budou dodrženy územní limity těžby, které chrání okolní obce před bouráním, po roce 2020 budou Vršany jediným dolem Czech Coalu.

V celém Česku se očekává během příštích tří let až desetiprocentní pokles těžby, zčásti kvůli územním limitům a zčásti kvůli fyzickému vyčerpávání ložisek. Podle expertů už dříve oslovených ČTK odnesou nejvíc právě teplárny, které uhlí seženou jen stěží a už začínají hledat alternativní paliva.

Jak se rypadla posunují dál a dál, musí těžaři postupně žádat o nová povolení k těžbě, zahrnující i takzvanou EIA, tedy studii dopadu na životní prostředí. Právě toho chce Chalupa využít pro podporu tepláren. "Problematika velkolomu Vršany je mi známá a právě proto jsem požádal o pomoc v této záležitosti ministra průmyslu a rovněž jsem se obrátil na ředitele Českého báňského úřadu, aby v této věci respektovali podmínku souhlasného stanoviska EIA ohledně šedesátiprocentní dodávky uhlí teplárnám," uvedl v seznamu svých priorit Chalupa.

Czech Coal se tomu brání a dnes rozeslal tiskovou zprávu, v níž vše označuje za nesmysl. "Je to jako bychom chtěli nařizovat zemědělci, že má 60 procent svého obilí dodávat k výrobě biopaliv," prohlásil předseda představenstva Czech Coalu Jan Dienstl. Pokud by ministrův záměr vyšel, Czech Coal by jej začal zřejmě plnit už okolo roku 2013, kdy bude potřebovat nová povolení, připustila mluvčí těžařské společnosti Gabriela Benešová.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů