Úterý, 16. dubna 2024

Ovocnáři v zimě nespí - konference Bohatství sadů

Ovocnáři v zimě nespí - konference Bohatství sadů

V Hostětíně se přes víkend 25.-27. února 2011 sešlo přes 50 odborníků i nadšenců, které spojovalo stejné téma - ovoce. Třídenní konference "Bohatství sadů", organizovaná Ekologickým institutem Veronica, byla věnována pěstování a využití ovoce. Centrum Veronica Hostětín s přilehlou moštárnou a sušírnou i dalšími zpracovnami ovoce v blízkém okolí poskytlo vhodný prostor také pro ochutnávky a exkurzi.

Na konferenci se sešli ekologičtí zemědělci, pracovníci výzkumných ústavů a univerzit, správci klášterní zahrady či arboreta i nadšení zájemci z řad zahrádkářů a vlastníků sadů.

Sobotní program byl zaměřen na založení sadu, ochranu stromů a posléze zpracování ovoce. Místní ovocnáři představili aktivity, kterými se v Bílých Karpatech zabývají již déle než 20 let - mapování ovocného dědictví, jeho zachování pomocí genofondových sadů či ovocné školky zaměřené na staré ovocné odrůdy, a navazující zpracovny - moštárnu a sušírny. Během diskusí si účastníci vyměnili zkušenosti s legislativními a provozními požadavky na pěstování a zpracování ovoce. Zazněly také zajímavé příklady ze zahraničí, motivující k využití ovocnářské tématiky v šetrném cestovním ruchu a podpoře zaměstnanosti na venkově.

Neděle byla věnována konferenčním příspěvkům z různých oblastí České republiky, například Opavska, Třeboňska, Kroměřížska. Srovnávaly se ovocné odrůdy, typy krajiny i postoje obyvatel k ovocnářskému dědictví. Zazněly zkušenosti se zachováním vitamínů při moštování jablek či přínosy specifického stromu jeřábu oskeruše. Při odpolední exkurzi účastníci navštívili Hostětínskou moštárnu a tradiční sušírnu, vydali se také do Likérky Nezdenice a sušírny ovoce na Ekofarmě u Macků ve Vápenicích.

"Na konferenci Bohatství sadů se sešli lidé, jejichž společným cílem je uchování ovocných stromů v krajině - ať ve formě sadů, zahrad, alejí či majestátních soliterních stromů. Důraz klademe na ekologické pěstování a zpracování, které nepoškozuje přírodu a naše zdraví," uvedla Alena Gbelcová z pořádajícího Centra Veronica Hostětín.

"Velmi si cením možnosti výměny zkušeností s pestrou skupinou lidí, pro které je ovoce a ovocné stromy jedním z velkých životních témat. Také jsem rád za příležitost setkat se s našimi předními pomology a ovocnářskými odborníky. Tyto aktivity jsou dle mne tím nejlepším, jak účelně podpořit rozvoj ekologického ovocnářství a vztah veřejnosti k bohatství sadů. Podporuje se tak zachování úžasné biodiverzity, spojené s ovocnými výsadbami," oceňuje přínosy konference jeden z účastníků, Petr Chroust z Opavska.

"Vracím se do Hostětína často a rád. Místní projekty mě několikrát inspirovaly při mé práci. Stojím před výzvou roubování a vysazení vlastních stromů krajových odrůd Opavska a Hlučínska, kde bydlím. Bez aktivit Hostětína bych se k tomu nikdy nedostal. Všem, s nimiž jsme se tady během konference setkali a debatovali o ovocnářství, patří můj velký dík," uvedl Radim Lokoč z Oldřišova.

Bližší informace: Mgr. Alena Gbelcová, alena.gbelcova@veronica.cz, 572 630 670, 776 810 851, www.hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů