Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ postavil první bioplynovou elektrárnu v podbrdském Číčově

V Číčově pod Brdy vyrostla první bioplynová elektrárna ČEZ v Česku. Kogenerační jednotka o výkonu 526 kW, která pokryje roční spotřebu více než 1000 domácností, bude zpracovávat hlavně kukuřičnou siláž a travní senáž, ale také hovězí kejdu.

ČEZ postavil první bioplynovou elektrárnu v podbrdském Číčově

Elektřinu měla vyrábět už od března, ale kvůli složitým úpravám sítě, které zpozdilo počasí, začne od května. Připojení k síti plánujeme už v dubnu, řekl ČTK regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

"Stavba je hotová. Úpravy sítě v místě provádí ČEZ Distribuce," dodal. Pravidelné dodávky do sítě začnou od června.

Podle Sobotky jde zatím o jedinou bioplynovou elektrárnu v majetku ČEZ. Jejich rozvoj bude záviset na vyhodnocení tohoto pilotního projektu. "Výstavbě bioplynových stanic přikládáme do budoucna důležitou roli při rozšiřování našeho portfolia o nové zdroje čisté elektřiny. Brzy chceme navázat dalším bioplynovým zdrojem," uvedl bez upřesnění jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

Manažer rozvoje z ČEZ Obnovitelné zdroje Adam Moravec neuvedl náklady na stavbu elektrárny, ale podle informací ČTK se investice do zdrojů tohoto výkonu pohybují kolem 70 milionů korun.

Číčovský projekt koupil ČEZ včetně rezervace výkonu od dvou místních soukromníků, kteří budou zdroj pro ČEZ provozovat. "Budou zainteresováni na co největším výdělku stanice," dodal mluvčí. Zdroj stojí na okraji obce Číčov u kravína, který by měl zásobit stanici kejdou. Dodávky zajistí místní zemědělci, vysvětlil Sobotka.

Stanice s elektrickou účinností přes 40 procent dodá ročně 3372 GWh elektřiny. Denně spálí 55 tun biomasy a hovězí kejdy, ročně 20.000 tun. "Ty při fermentaci produkují bioplyn s vysokým obsahem metanu využívaného jako palivo k výrobě elektřiny. Dalším výstupem je teplo v podobě horké vody," uvedl Moravec. ČEZ zabral pro stavbu jeden hektar pozemku.

V Plzeňském kraji je nyní téměř 20 bioplynových stanic, které většinou postavily zemědělské podniky. Po vstupu Česka do EU začali investoři čerpat dotace a zlepšily se podmínky výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Výkupní cena elektřiny ze stanice je 4,12 Kč/kWh. Spolu s dotacemi, které jsou u zemědělských stanic 30 procent nákladů, je nejnižší návratnost investice sedm až osm let. V Česku dosud vyrostlo téměř 180 těchto výroben elektřiny a tepla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů