Sobota, 20. dubna 2024

Scania vyzývá k rychlejšímu přechodu k ekologickým vozidlům

Scania vyzývá k rychlejšímu přechodu k ekologickým vozidlům

Zde a nyní! To bylo hlavní téma konference společnosti Scania o trvale udržitelné dopravě, která se konala koncem ledna v Bruselu.

Společnost je pevně přesvědčena, že do roku 2015 bude schopna snížit svou uhlíkovou stopu o 30%. Rozhodující političtí činitelé, představitelé zájmových organizací a provozovatelé dopravy se sešli, aby diskutovali o tom, jak může odvětví dopravy čelit výzvám týkajícím se životního prostředí a současně zachovat vysoký stupeň služeb a efektivitu dopravy.

Leif Östling, prezident a výkonný ředitel společnosti Scania, podotkl, že po Evropě jezdí stárnoucí populace těžkých vozidel. V roce 1995 vyhovovalo 90% všech evropských komerčních vozidel nanejvýš první emisní normě Euro.

"Protože obnova populace vozidel postupuje pomalu, je důležitější, abychom plně využily dostupné prostředky ke snížení emisí oxidu uhličitého. To zahrnuje delší kombinace tahačů a návěsů, kvalitnější logistické systémy, alternativní pohonné hmoty a školení řidičů spolu s efektivními podpůrnými systémy," poznamenal Leif Östling.

Školení řidičů představuje nejrychlejší způsob, jak snížit uhlíkovou stopu dopravy.

"Víme, že rozdíl mezi zkušenými a méně zkušenými řidiči může dosahovat až 20% celkové spotřeby paliva. Pomocí školení řidičů a podpůrných systémů můžeme jednoduše snížit spotřebu o 10%. Dosažení podobných výsledků prostřednictvím vyvíjení motorů by nám trvalo přibližně 6 až 7 let," podotkl Leif Östling.

V závěrečné debatě se účastníci shodli na tom, že odvětví dopravy musí využít všech prostředků ke snížení emisí CO2. Profesor Michel Savy, ředitel Observatoře dopravní politiky a strategie v Evropě, poznamenal: "bohužel neexistuje jediné řešení, a proto musíme trpělivě přijímat jedno po druhém."

Martin Lundstedt, výkonný viceprezident společnosti Scania a ředitel prodeje podnikových a licencovaných produktů, vyzval k vytvoření stabilnějšího politického rámce, který by zákazníkům pomohl rozhodnout se, do které technologie a paliv investovat. "Potřebujeme lepší pokyny a dlouhodobě udržitelnou politiku, která zákazníkům umožní udělat investiční rozhodnutí s perspektivou 6 až 9 let."
Více o konferenci se dozvíte na internetové stránce: www.scania.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů