Čtvrtek, 28. března 2024

Němeček: Je nutné se znovu zabývat náklady na obnovitelné zdroje

Němeček: Je nutné se znovu zabývat náklady na obnovitelné zdroje

Vláda a další orgány by se brzy měly zabývat financováním podpory obnovitelných zdrojů pro další roky. V letošním roce příspěvek konečných zákazníků na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů činí 32 miliard korun, z čehož 12 miliard hradí vláda a zbytek pokrývají spotřebitelé v platbách za elektřinu. V dalších letech ale budou náklady na obnovitelné zdroje dále růst, řekl dnes na konferenci o vývoji trhu s elektřinou místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček.

Kabinet letos zabránil výraznému růstu příspěvku na obnovitelné zdroje jeho zafixováním na 370 Kč za megawatthodinu. Bez zásahu vlády by tento příspěvek činil bezmála 600 Kč za megawatthodinu a elektřina by tak zdražila o více než deset procent. Za současných podmínek činí zdražení pro domácnosti v průměru kolem pěti procent.

"Letos platíme příspěvek 370 korun za megawatthodinu a to je velký úspěch roku 2011, ale je potřeba toto téma začít znovu kout, aby z toho v roce 2012 vzešlo něco akceptovatelného. V tuto chvíli nikdo neví, co se stane v roce 2012," řekl Němeček.

Další fixace příspěvku na obnovitelné zdroje na 370 Kč/MWh na příští roky není v současnosti podle Němečka jistá. V období od roku 2011 až 2020 se náklady na obnovitelné zdroje mohou zvýšit oproti současnosti až o 50 procent, dodal místopředseda ERÚ.

Stát letos prostředky na obnovitelné zdroje získá ze tří oblastí. Daň ve výši 26 procent za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za emisní povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Průměrná cena emisní povolenky je podle ERÚ 350 korun.

Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliarda korun půjde také ze státního rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů