Pátek, 29. března 2024

Není revoluce jako revoluce, když jde o ropu

Není revoluce jako revoluce, když jde o ropu

Arabské revoluce se přirovnávají k vlně, která smetla komunistické režimy v našem regionu. Z pohledu finančních trhů je zde však zásadní rozdíl. Blízký východ patří k hlavním vývozcům ropy a v posledních 40 letech byl zdrojem hned několika cenových šoků.

Současné boje v Libyi vyhnaly ceny ropy na více než dvouletá maxima. Libyjská ekonomika stojí na ropě a velkou část její produkce zajišťují cizinci, kteří ze země prchají. Lze tedy čekat, že pokud se situace brzy neuklidní, bude se muset trh vypořádat s delším výpadkem tamní produkce.

Pokles slíbila nahradit Saúdská Arábie. Nedávné nepokoje v Bahrajnu a štědré podpory rozdávané saúdskou vládou obyvatelstvu ale ukazují, že ani ropné monarchie Perského zálivu nejsou vůči nespokojenosti obyvatelstva imunní. Další růst cen ropy se proto nedá vyloučit.

Situace má na ropné společnosti dvojí dopad. V krátkém období jejich zisky rostou díky vyšší marži mezi prodejní cenou a náklady. V delším horizontu ale nestabilita ohrožuje proces nahrazování stávajících ložisek novými a tím budoucí produkci. To může vést k neúnosně vysokým cenám ropy, které zbrzdí hospodářský růst a následně i poptávku po ropě (naopak se zvýší atraktivita alternativních zdrojů energie). V případě, že se nepokoje dále rozšíří, či dokonce přerostou do občanských válek, můžeme očekávat nový ropný šok.

AUTOR: Miroslav Adamkovič
Autor je analytik Komerční bank

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů