Čtvrtek, 28. března 2024

Nejvyšší soud odmítl dovolání lesnických firem proti Lesům ČR

Nejvyšší soud odmítl dovolání lesnických firem proti Lesům ČR

Nejvyšší soud odmítl pro nepřípustnost dovolání šesti lesnických firem proti Lesům České republiky. Domáhaly se platnosti smluv na lesnické práce, které se státním podnikem uzavřely na základě výběrových řízení z let 2004 a 2005.

Lesnické firmy neuspěly u soudů potřetí. Jejich žaloby už dříve zamítl Krajský soud v Hradci Králové a Vrchní soud v Praze. Informace poskytl web Nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud dovolání odmítl, protože na určení platnosti smluv uzavřených na základě výběrových řízení z let 2004 a 2005 není dán takzvaný naléhavý právní zájem, což je podmínka pro to, aby se soud mohl vůbec platností smluv zabývat. "Žalobci se tak nemohou domáhat toho, aby soud určil, že smlouvy uzavřené na základě výběrových řízení z roku 2004 a 2005 jsou platné," uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Jsou Lesy ČR normální firmou?

Spor souvisí s otázkou, zda jsou Lesy ČR povinny při vypsání tendrů postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, či nikoliv. O této otázce v minulosti rozhodoval rozdílně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nakonec dospěl k závěru, že jsou Lesy ČR veřejným zadavatelem. Případem se aktuálně zabývá znovu. Má své rozhodnutí lépe odůvodnit.

Lesy ČR v této souvislosti začaly vypisovat tendry podle zákona o veřejných zakázkách s platností od roku 2007. Tendrů se účastnily také některé z firem, které podaly dovolání k Nejvyššímu soudu.

Smlouvy uzavřené na základě tendrů vypsaných v letech 2004 a 2005 však považovaly za platné. Firmy, které se na Nejvyšší soud obrátily, hospodařily do konce roku 2006 na celkem 24 smluvních územních jednotkách. Lesy ČR žalovaly, ale neuspěly. Soudy již dříve shodně konstatovaly, že smlouvy byly uzavřeny na základě výběrových řízení provedených v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, a jsou proto neplatné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů