Úterý, 16. dubna 2024

Jan Rovenský: Teplo a Tykačovo eso v rukávu

Jan Rovenský: Teplo a Tykačovo eso v rukávu

Pokud na to máte žaludek, poskytuje vám eso schované v rukávu nepochybnou výhodu. Ovšem jen do chvíle, kdy na ně ostatní hráči přijdou a seberou vám ho, případně vás vykopají od stolu. Právě tenhle problém má v současnosti duo Tykač a Dienstl (Czech Coal) ve hře o zvyšování cen tepla.

Tykačovým esem v rukávu je všeobecně sdílený předpoklad, že uhlí ve velkolomech ČSA a Vršany patří jemu. Jenže tak to není: podle zákona jsou všechny tzv. vyhrazené nerosty vlastnictvím státu. Je to proto v posledku stát, kdo rozhoduje, zda a za jakých podmínek se bude to či ono ložisko dobývat. Není v tom žádná zvůle, pouze naprosto normální uplatnění práv vlastníka.

Je to jako s jablky

Složité? Ukažme si to na úplně triviálním příkladu ze života. Soused mě požádá, zda by mohl očesat moji jabloň a ovoce prodat. Pokud mu vyhovím, mohu si samozřejmě kromě podílu na výtěžku stanovit i různé další podmínky, které mi vyhovují. Třeba že soused přednostně nabídne jablíčka k prodeji mé oblíbené hospodské. Jestliže se mu to nelíbí, má samozřejmě svaté právo nechat moji jabloň na pokoji.

Teď stačí nahradit sebe státem, souseda Tykačem, hospodskou hladovými teplárnami a máte to. Opravdu silné karty drží tedy v téhle hře ve skutečnosti stát. Palivo pro všechny české teplárny lze s rezervou pokrýt z velkolomů Bílina (odkud ho mají již dnes garantované) a Vršany, které patří také Tykačovi. Ten nyní žádá o povolení hornické činnosti na Vršanech do roku 2052. Nikde není psáno, že ho musí dostat. Stát může těžbu nepovolit např. s odůvodněním, že uhlí bude potřebovat později. Stejně tak může být těžba povolena s podmínkou, že na vydobyté uhlí budou mít předkupní právo teplárny (nebo třeba státní Správa hmotných rezerv). Tykač může takovou podmínku buď respektovat, nebo nechat uhlí uhlím a vrátit se k tunelování investičních fondů.

Nová těžba zdražení nezabrání

Případné prolomení limitů těžby by přitom situaci tepláren nevyřešilo. Pokud by stát nedokázal přimět Czech Coal, aby dnes poskytoval teplárnám uhlí z velkolomu Vršany, jak by toho chtěl dosáhnout zítra v případě uhlí z velkolomu ČSA (pokud připustíme krajně nepravděpodobnou možnost, že by Horní Jiřetín skutečně padl)? Navíc trojnásobné zdražení tepla, kterým nás teď straší ministerská komise, nás údajně čeká do tří let. Ani v pro Tykače nejrůžovějším scénáři by se přitom rypadla nezakousla do uhlí pod Jiřetínem dříve než v roce 2022. To by nám proti případnému zdražení v roce 2015 opravdu moc nepomohlo.

Ostatně, když už je řeč o ministerské komisi - většině lidí uniklo, že je složená převážně z provařených zastánců rozšiřování dolů. Je vlastně milým překvapením, že neprorokují zdražení desetinásobné či stonásobné. Nakonec to ale vyjde nastejno.

AUTOR: Jan Rovenský
Autor je vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů