Pátek, 29. března 2024

ČIŽP v Pardubickém kraji loni nejvíc trestala emise do ovzduší

ČIŽP v Pardubickém kraji loni nejvíc trestala emise do ovzduší

Nejvyšší pokuty za porušení zákonů na ochranu přírody udělila vloni Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Pardubickém kraji za znečišťování ovzduší a ničení lesních porostů. Vyplývá to ze seznamu nejdůležitějších rozhodnutí zveřejněném na webu inspekce www.cizp.cz. Sankce vyšší než 100.000 korun naopak nebyly uděleny za znečišťování vod, odpadové hospodářství a zanedbání ochrany přírody.

Nejvíce inspekce vyměřila společnosti Tulach, která provozuje v Sopotnici na Orlickoústecku laminovnu. Za nedodržení emisního limitu a provozování zdroje bez povolení úřadu dostala dvě pokuty v celkové výši 170.000 korun.

O 20.000 korun méně činila sankce vůči výrobci součástek pro elektrotechnický průmysl AVX Lanškroun, rovněž za překročení limitu emisí do vzduší. Proti pokutě se firma neodvolala.

Vysoké tresty padly minulý rok za porušení ochrany lesa. Například zaměstnanci firmy 1. reklamní EU z Živanic na Pardubicku v druhé polovině roku 2009 na lesním pozemku Hrdlořezy u Mladé Boleslavi při těžbě dříví poškodili stromy v okolí lesní cesty a v lesním porostu a zničili lesní cestu, za což společnosti inspekce vyměřila pokutu 160.000 korun. Další podnikatel z Moravských Budějovic zanedbal u Dlouhé Třebové na Orlickoústecku péči o les po nezákonné těžbě, takže tam vznikla kůrovcová kalamita. Sankce dosáhla 90.000 korun.

Letos v lednu nabyla právní moci pokuta pardubické chemičce Synthesia za vypouštění znečištěných odpadních vod v roce 2009. ČIŽP jí původně vyměřila 1,15 milionu korun, po odvolání sankci snížila na 400.000 korun. Chemička platí vysoké částky za znečišťování vod každoročně. "Pokutu za překročení emisních limitů v odpadních vodách dostala Synthesia i vloni, zatím ale nenabyla právní moci," řekla ČTK ředitelka oblastního inspektorátu v Hradci Králové Jana Samková.

Inspekce udělí každý rok v kraji pokuty v celkové výši zhruba pět milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů