Úterý, 16. dubna 2024

Farmářské trhy v Opavě začnou na přelomu dubna a května

Farmářské trhy v Opavě začnou na přelomu dubna a května

Farmářské trhy v Opavě začnou na přelomu dubna a května. Radnice v úterý vybrala jejich provozovatele. Čerstvou zeleninu, masné výrobky a další produkty drobných pěstitelů zájemci koupí na Dolním náměstí. ČTK o tom dnes informoval primátorův náměstek Dalibor Halátek.

"I když zájem avizovala řada firem, do výběrového řízení se přihlásily jen dvě. Vybrali jsme společnost z Brna, která se provozováním trhů zabývá," řekl náměstek. Doplnil, že členy komise oslovil především příslib 22 pěstitelů, chovatelů a výrobců z Opavy a okolí na trzích prodávat.

Podle vítězné firmy by se trhy měly konat třikrát do týdne. Jejich četnost je ale podle Halátka ještě k diskusi. "Prodávalo by se na Dolním náměstí. Město by zpočátku pouze investovalo do nákupu stánků. Jde o částku v řádech desetitisíců korun," vysvětlil náměstek.

Trhy se v dubnu vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. "Podobnou akci jsme jednorázově uspořádali loni na podzim. Zájem občanů byl obrovský. Proto jsme se rozhodli navázat na akci organizací pravidelných trhů," řekl ČTK místostarosta obvodu Jiří Jizerský. Radnice už objednala výrobu deseti stánků v hodnotě kolem 70.000 korun. Podle Jizerského je obvod koupí a bude je farmářům pronajímat.

Farmářské trhy se chystají i ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. Krajská rada podpořila jejich pořádání 98.000 korunami. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

David Moravec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů