Pátek, 29. března 2024

Cena tepla s limity těžby nesouvisí

Reakce na vyjádření MPO ve věci prolomení územních ekologických limitů těžby

Cena tepla s limity těžby nesouvisí

Obavy, že expertní studie, které měly popsat stav teplárenského odvětví, vznikly účelově s cílem znovu otevřít debatu o prolomení či neprolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách, se potvrdily. (1) "Nezávislá" teplárenská komise MPO dospěla k verdiktu. Ten vzhledem k jejímu složení nemohl ani překvapit: uhlí za limity je údajně nutné k tomu, aby nevzrostla cena tepla. Toto zásadní tvrzení, které dnes prezentoval ministr průmyslu, však trpí zásadními nedostatky.

Vázat cenu tepla na existenci limitů je naprosto účelové a neopodstatněné. Cenu tepla by prolomení limitů v nejbližších deseti letech rozhodně neovlivnilo. Dle informací samotného ministerstva by k navýšení cen tepla mělo dojít v roce 2015, nicméně k těžbě za limity by nedošlo dříve než v roce 2023.

Ministerstvo alibisticky navrhuje, že s limity zruší i vyvlastňovací zákony a pak si stát nad celým problémem umyje ruce a nechá vlastníky, ať se s těžaři dohadují sami. Na první pohled je to absurdní: pravděpodobnost, že se všichni majitelé pozemků s těžaři dohodnou, je minimální. Návrhy ministerstva tak buď postrádají elementární logiku, nebo jsou předznamenáním zostření boje o limity a tlaku na to, aby nebyla přijata ani novela horního zákona, a tedy odstraněny vyvlastňovací paragrafy.

Další klíčovou skutečností je, že smyslem limitů těžby není "jen" chránit vlastníky pozemků a nemovitostí, nýbrž i lidská sídla, zdraví obyvatel, přírodu a krajinu. Limity kromě obou bouráním ohrožených obcí chrání mj. i 27tisícový Litvínov, a to před osudem horším, než má Ostrava. V případě ministerstvem navrhovaného scénáře už nebudou mít Litvínovští žádnou možnost se k dění v jejich bezprostředním okolí jakkoli vyjádřit. Stát má předně odpovědnost za ochranu svých občanů, a nesmí se jí zbavit a jednoduše ji přehodit na vlastníky.

"Pokud by se vláda opravdu rozhodla ponechat 27 tisíc obyvatel Litvínova napospas hluku, prachu a vibracím z Tykačových velkorypadel těžících 500 metrů pod jejich okny (což pan ministr Kocourek dneska navrhl), myslím, že by zároveň mohla začít uvažovat o svém rozpuštění. Stát, který nechrání své občany, je celkem k ničemu," uvedl dnes v reakci na vyjádření ministerstva Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpece ČR.

Ministr Kocourek tímto krokem otevřeně velí k porušení předvolebních slibů vlastní strany. Je otázkou, je-li toto uhelné angažmá jeho soukromou iniciativou, nebo jestli má své kroky vydiskutované se svým předsedou Nečasem a získal k tomu podporu celé ODS.

Kontakty:
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140
Jan Rovenský, vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace ČR
e-mail: jan.rovensky@greenpeace.org, tel.: 723 623 238

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů