Pátek, 29. března 2024

Zájem o výrobu biomléka mezi ekologickými zemědělci roste

Zájem o výrobu biomléka mezi ekologickými zemědělci roste

Šumperk - Do společného projektu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Spolku poradců v ekologickém zemědělství ČR (EPOS) zapojilo na sto deset producentů mléka v biokvalitě. O dvacet procent se tak během posledních deseti měsíců zvýšil počet producentů biomléka, kteří usilují o rozvoj regionálního odbytu biopotravin.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce motivovat další chovatele. Jak ekologicky hospodařící zemědělci, tak ti konvenční, kteří o přechodu na ekologickou produkci mléka teprve uvažují, mají do konce tohoto roku šanci získat bezplatně důležité informace. "Individuální poradenství po celou dobu trvání projektu, tj. do konce roku 2011, které zahrnuje 3 bezplatné konzultace na místě, zajišťují naši profesionální poradci, odborníci v ekologickém zemědělství, ve výživě zvířat a veterináři," informovala Kateřina Nesrstová, manažerka svazu PRO-BIO.

Vedení PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců očekává, že do konce letošního roku produkce českého biomléka, stejně jako i poptávka po něm, vzroste. Zájem spotřebitelů o čerstvé biomléko, ať už kozí nebo kravské a zejména pak o čerstvé mléčné biovýrobky neustále stoupá. Jsou regiony, kde prozatím nabídka nestíhá plně pokrýt poptávku. Znatelné je to hlavně u kozích produktů. "Spotřebitelé začínají chápat výhody přímého prodeje z farmy, oceňují kvalitu a možnost koupě čerstvých farmářských biovýrobků na trzích, což rozhodně vítáme," okomentovala současný vývoj Kateřina Nesrstová.

Aktuální data o vývoji produkce biomléka by měla být zveřejněna v nejbližší době na stránkách ministerstva zemědělství v Ročence ekologického zemědělství za rok 2010.

Mezi posledními zemědělci, kteří se do projektu zapojili, jsou: viz položky 92 až 110 v přiloženém seznamu (formát PDF) všech producentů biomléka zapojených do programu.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.
Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů