Sobota, 20. dubna 2024

Přírodovědný týden s Callou

Přírodovědný týden s Callou

V nadcházejícím týdnu připravilo sdružení Calla tři akce s přírodovědnou tématikou. Ve čtvrtek 17. 3. od 10 hodin proběhne seminář "Stromy a hmyz" a večer od 18 hodin tradiční Zelený čtvrtek s názvem "Zelené peklo". V sobotu 19. 3. se pak mohou zájemci vydat na přírodovědnou vycházku "Za sovami a datly do okolí Máje".

Seminář "Stromy a hmyz" je určen pracovníkům státní správy, samosprávy či nevládních organizací, kteří se zabývají řízeními o kácení dřevin, ochranou starých stromů a na ně vázaných ohrožených druhů. Kapacita semináře je zcela zaplněna, takže se na něj již nelze přihlásit.
"Desítky zájemců o seminář nás samozřejmě velmi těší, ačkoli jsme bohužel museli z kapacitních důvodů mnoho dalších odmítnout. Je vidět, že se jedná v ochraně přírody o důležité téma. Rádi bychom na semináři ukázali, že ochrana starých stromů a na ně vázaného hmyzu nemusí být nutně v rozporu s bezpečností občanů," komentuje první akci Jiří Řehounek z Cally.

Komu by několikahodinový seminář nestačil, může zajít večer na "Zelené peklo". Na besedě z cyklu Zelených čtvrtků bude mluvit entomolog Lukáš Čížek o hospodaření v českých lesích ve vztahu k ochraně přírody.

V sobotu v 16:30 se sejdou na zastávce Máj - Milady Horákové účastníci druhé letošní přírodovědné vycházky Cally. Pod vedením ornitologa Petra Veselého vyrazí do blízkého okolí největšího českobudějovického sídliště za zajímavými opeřenci. Součástí vycházky bude lákání datlovitých ptáků a sov na hlasové nahrávky.
"Mezi přírodovědnými vycházkami patří ty ornitologické k tradičním a hojně navštěvovaným. Loňská vycházka za sovami byla velmi zajímavá a úspěšná co do počtu pozorovaných ptáků. Letos navíc k sovám přidáváme další atraktivní skupinu ptáků - šplhavce," říká Jiří Řehounek, který cyklus přírodovědných vycházek v Calle koordinuje.

Kontakty: RNDr. Jiří Řehounek (Calla) - tel. 605 066 898, e-mail RehounekJ@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů