Pátek, 29. března 2024

Thajsko: Kouř z kadidla v buddhistických klášterech škodí zdraví

Thajsko: Kouř z kadidla v buddhistických klášterech škodí zdraví

Thajsko zavádí nová pravidla pro pálení kadidla a vonných tyčinek v buddhistických chrámech. Podle thajských vědců totiž může aromatický kouř obsahující vysoké množství škodlivých látek působit rakovinotvorně, napsala dnes agentura AP. Opatření na ochranu zdraví se vztahuje na více než 37.000 thajských svatyní.

Pálení kadidla a vonných tyčinek má za následek uvolňování nebezpečného množství benzenu, butadienu a benzopyrenu, které mohou způsobovat leukémii, rakovinu plic, kůže a močového měchýře. Uvedlo to ve čtvrtek thajské ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo doporučilo, aby se kadidlo nezapalovalo ve špatně větratelných prostorech, používaly se kratší vonné tyčinky a popel se okamžitě odstraňoval. Pracovníci chrámů by se měli vyhnout dlouhému vystavení kouři, mýt si ruce a obličej po dotyku tyčinek a chodit na pravidelné zdravotní prohlídky.

Nová pravidla vycházejí z výzkumu thajského vědeckého institutu Čulapchón provedeného na základě vzorků z chrámů ve třech provinciích. Výsledky ukázaly, že hladiny benzenu překračovaly doporučené normy třiapadesátkrát, hladiny butadienu třiatřicetkrát a benzopyrenu desetkrát.

Pálení silně vonícího kadidla je důležitou součástí náboženských zvyků v této buddhistické zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů