Čtvrtek, 28. března 2024

Světu hrozí potravinová krize, FAO vyzývá k revizi biopaliv

Světu hrozí potravinová krize, FAO vyzývá k revizi biopaliv

Světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit nová potravinová krize. Řekl to dnes generální ředitel Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Jacques Diouf. Uvedl také, že FAO vyzvala průmyslové země k revizi politiky biopaliv, které ke krizi výrazně přispívají tím, že namísto potravin podporují pěstování plodin k výrobě pohonných hmot.

"Vysoké ceny vyvolávají obavy a zásoby se nyní rychle odčerpávají," řekl Diouf agentuře Reuters na návštěvě Spojených arabských emirátů. "Celá léta jsme upozorňovali, že je nutné zvýšit produktivitu a investice v zemědělství," dodal.

FAO počátkem měsíce oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové maximum nejméně od roku 1990. Současně varovala, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Růst minulý měsíc táhly zejména ceny kukuřice, která se v USA stále více využívá k výrobě benzinové náhražky etanolu.

Diouf podotkl, že až donedávna byly světové zásoby obilovin na mnohem vyšší úrovni, než zásoby v krizových letech 2007 a 2008. Rychlý ekonomický růst a obavy z vysokých cen však vedly k rychlému snižování zásob. Velké nákupy uskutečnily nedávno země severní Afriky a Blízkého východu, které chtějí uklidnit domácí rozbouřenou situaci, vyvolanou mimo jiné drahými potravinami. Své zásoby si nákupy na trhu výrazně zvyšují Jižní Korea nebo Mexiko.

FAO podle Dioufa požádala vyspělé země o přehodnocení strategií podpory biopaliv, protože tato politika přesouvá od potravin k produkci paliv 120 milionů tun obilovin ročně. "Doporučujeme členským zemím revizi této politiky. Opírat se více o obnovitelnou energii neznamená, že se bude produkovat více biopaliv," řekl Diouf.

Vyspělé země dávají ročně na subvencování biopaliv 13 miliard dolarů (227 miliard Kč). Zásoby kukuřice v USA klesly na patnáctileté minimum a k výrobě biopaliv se už používá asi 40 procent americké kukuřice, což chybí jinde a zvyšuje ceny.

Vlády vyspělých zemí neustále zvyšují cíle pro biopaliva, přestože mezi experty už vládne takřka "konsenzus", že biopaliva vytyčených cílů v omezování emisí skleníkových plynů nedosahují, a jsou naopak zátěží jak pro dodávky potravin, tak pro životní prostředí. Odmítá je už i velká část zelených organizací a nedávno se proti nim vyslovil i bývalý americký viceprezident a velký propagátor ochrany klimatu Al Gore, který svou někdejší podporu biopalivům označil za předvolební manévr.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů