Čtvrtek, 18. dubna 2024

Speleologové z ČR našli v Mexiku sedm kilometrů jeskynních chodeb

Speleologové z ČR našli v Mexiku sedm kilometrů jeskynních chodeb

Členové expedice Xibalba 2011 z České speleologické společnosti objevili v uplynulých dnech sedm kilometrů nových chodeb v zaplavené jeskyni K'oox Baal pod poloostrovem Yucatan. Celkem tak jeskyně měří 37 kilometrů. Většinu chodeb v ní našli speleopotápěči z Česka. ČTK to dnes v Brně řekl účastník expedice a předseda společnosti Zdeněk Motyčka.

Výzkum K'oox Baal začal před pěti lety. Každý rok přinesl objev nových chodeb. Vše nasvědčuje tomu, že na speleology čekají v této oblasti ještě další neprobádaná místa v podzemí.

Vstoupit do podzemí lze 19 cenoty, což jsou jezera vzniklá poté, co se část stropů jeskyní propadla. Nově nalezené prostory v K'oox Baal leží v jižní části jeskynního systému. Při bádání v nich jsou nutné dlouhé až čtyřhodinové ponory. Je přitom nutné proplavat dlouhé úseky, k čemuž se využívají podvodní skútry.

Speleologové předpokládají, že by časem mohli nalézt propojení jeskyně K'oox Baal s nedaleko ležící jeskyní Tux Kupaxa. "Nově objevené prostory mají až dechberoucí rozměry. Jsou to rozlehlé zaplavené chodby dlouhé desítky metrů," doplnil Motyčka.

Nejdelší zaplavenou jeskyní světa je Sac Actun, která leží nedaleko města Tulum také pod poloostrovem Yucatan. Měří 215 kilometrů. Úctyhodné rozměry jí byly přiznány letos v lednu poté, co bylo nalezeno propojení Sac Actun a sousední zaplavené jeskyně Actun Hu, která je ve srovnání s ní menší a nyní je nově její součástí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů