Pátek, 19. dubna 2024

Bruselem požadované látky řeší novela připravená na jednání vlády

	 Bruselem požadované látky řeší novela připravená na jednání vlády

Česká vláda pracuje na doplnění zákonem daných seznamů chemikálií dvěma látkami na ochranu dřeva, které chybějí v české legislativě Bruselu. V pondělí Evropská komise varovala, že pokud Praha do dvou měsíců stav nenapraví, může skončit před unijní justicí a komise bude moct požádat hned soud o uvalení finančních sankcí. Návrh novely zákona o biocidech nyní čeká na schválení kabinetem.

"Jeho nejdůležitější částí je přesun seznamu povolených látek z přílohy zákona do vyhlášky. Obě Bruselem požadované látky jsou do seznamu zařazeny," řekl ČTK expert ministerstva životního prostředí Karel Bláha. V platnost má předloha vejít 1. září.

Předkladatelem zákona je ministerstvo zdravotnictví. Norma počítá s tím, že v budoucnosti budou do seznamu nové látky zařazovány formou vyhlášky, nebude tedy o nich muset hlasovat sněmovna a Senát.

Bruselu v seznamu scházejí dvě látky - flokumafen a tolylfluanid. EU má dosti striktní pravidla, která se těchto biocidů, tedy látek k hubení škůdců či plevelů v zemědělství, týkají. Jde zejména o to, jak mohou být uváděny na trh.

V EU se nicméně tyto dva přípravky nyní už považují za bezpečné, protože prošly patřičnými testy Evropské komise. Česko je ale podle komise zatím na seznam povolených přípravků nezařadilo, což je v rozporu s unijními pravidly. "Čeští spotřebitelé jsou tudíž trestáni tím, že se na vnitrostátní úrovni povolení obou přípravků opožďuje," uvedla komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů