Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli stavbě spalovny se obrací na eurokomisaře

Kvůli stavbě spalovny se obrací na eurokomisaře

Členové a členky občanského sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov odeslali v uplynulých dnech stížnost evropským komisařům pro životní prostředí a zdravotnictví (1). Upozorňují je na rozhodnutí Krajského úřadu v Plzni, podle kterého nebude mít spalovna v Chotíkově vliv na životní prostředí, a proto nebude posouzena v procesu EIA. Sdružení také rozeslalo dopisy českým a zahraničním europoslancům (2). Apeluje na ně, aby zabránili stavbě nedůsledně projednaného projektu, jenž má být z velké části financován z peněz Evropské unie.

"Krajský úřad na podzim rozhodl, že se nebude veřejně posuzovat dopad spalovny na životní prostředí. Obyvatelé Plzně a okolních vesnic se proto nemohou ke stavbě vyjádřit. Plzeňská teplárenská chce žádat o peníze z Evropské unie na projekt, který nerespektuje občanská práva Plzeňanů. Protože české instituce náš názor nezajímá, rozhodli jsme se oslovit evropské komisaře a poslance," říká Markéta Balcarová ze sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov.

Stížnost obyvatel Plzně obdržel Janez Potocnik, Evropský komisař pro životní prostředí, John Dalli, Evropský komisař pro zdravotnictví a Jo Leinen, předseda výboru pro životní prostředí a zdravotnictví. O podání stížnosti sdružení také informovalo většinu ze sedmi set českých a zahraniční europoslanců. Poslanec Pavel Poc již nabídl sdružení osobní schůzku, na které se chce problematice spalovny věnovat.

"Existují důvodné pochybnosti o dopadech na životní prostředí kvůli umístění, zvolené technologii a kapacitě spalovny. Stavba má být umístěna na návětrné straně města, což bezpochyby ovlivní množství emisí v ovzduší. Obyvatelé Plzně přitom už nyní trpí nejvyšším procentem nádorových onemocnění v České republice," píše sdružení v dopise evropským poslancům.

"Doufáme, že se politici v Bruselu budou stížností vážně zabývat a že nepodpoří tento projekt, který má vážné právní i faktické nedostatky. Nadějí všech Plzeňanů, kteří nechtějí dýchat toxický dým ze spalovny, je, že Evropská unie nedá na stavbu miliardovou dotaci," dodává Ema Rousová, členka sdružení.

Kontakt:

Mgr. Markéta Balcarová: tel.: 603 533 119, e-mail: marketabalc@seznam.cz,
Anna Strejcová: tel.: 737 758 563, e-mail: annastrejcova@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů