Pátek, 29. března 2024

Jan Gehl: Pojďme plánovat podle potřeb lidí

Jan Gehl: Pojďme plánovat podle potřeb lidí

V pražském Veletržním paláci se 16. března za velkého zájmu odborné i široké veřejnosti uskutečnila mezinárodní konference Public Spaces - Living Places věnovaná tématu zajímavých řešení veřejných prostor. Hlavním řečníkem na konferenci byl dánský architekt Jan Gehl, celosvětově uznávaný ne kvůli návrhům budov, ale prostorům mezi nimi, které se snaží navrátit lidem. Konferenci pořádala Nadace Partnerství ve spolupráci s dánským velvyslanectvím v Praze, Národní galerií a vysokou školou architektury ARCHIP.

Mezi účastníky konference byli nejen architekti a krajinářští architekti, ale také mnoho představitelů měst a obcí. Obrovský zájem o konferenci ukazuje, že po desetiletích, kdy veřejné prostory vznikaly často jako zbytkové plochy určené především pro automobilovou dopravu, začíná být také v České republice aktuální vnímání veřejných prostor jako živých míst k setkávání.

"Je dobré chodit. Užívat si pohybu. Pojďme plánovat podle těchto potřeb. Přijměme úhel pohledu člověka, ne letadla, ne ptačí perspektivy," uvedl v diskuzi po své přednášce Jan Gehl. "Městské plánování, které se v posledních padesáti letech zaměřovalo na dopravní infrastrukturu a automobily, se dostalo do slepé uličky. Města 21. století potřebují být více udržitelná a orientovaná na lidi. Jsem rád, že Nadace Partnerství je průkopníkem tohoto nového přístupu v České republice", dodal Gehl.

"Velmi mě těší, že konference se koná, představuje totiž užitečnou platformu pro diskuzi o tomto tématu," zdůraznil dánský velvyslanec v ČR Ole E. Moesby.

"Příklady jiných měst, které zmiňoval pan Gehl, nás přesvědčily, že změna v plánování veřejných prostranství je možná také u nás. Důležitá pro ni je především změna myšlení a politická vůle," řekl Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství. Jako český pozitivní a modelový příklad vyzdvihl ve své dopolední přednášce Jakub Filip Novák z No-architects Strategii pro veřejné prostory Prahy 10.

Na konferenci zahájil Jan Gehl dopolední sekci, zaměřenou na koncepční řešení veřejných prostor, strategické dokumenty a příklady realizací v českých městech. Odpolední bloky se soustředily na jednotlivé typy veřejných prostor - dětská hřiště, šetrná doprava, inovativní formy zeleně a tržiště místních produktů. Výběr témat odrážel aktuální problémy a možnosti jejich řešení jako jsou např. udržitelné přístupy v dopravě, nízkonákladová údržba zeleně a přírodě blízké řešení, nutnost certifikace hracích prvků nebo význam farmářských tržišť, která se stávají velmi populární v mnoha českých městech. Témata konference sestavila na základě svých zkušeností Nadace Partnerství, která dlouhodobě spolupracuje s obcemi a odborníky v různých oblastech udržitelnosti.

Kontakt:
Ing. arch. Magdalena Maceková, magdalena.macekova@nap.cz, 515 903 128, 608 944 718

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů