Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlava se brání prašnosti vyšší výsadbou stromů a keřů

Jihlava se brání prašnosti vyšší výsadbou stromů a keřů

V Jihlavě bude na jaře vysázeno 310 vzrostlých stromů a 660 keřů. Je to další z kroků, jimiž chce radnice přispět ke snížení prašnosti; prach podle měření nejvíc zatěžuje ovzduší ve městě. Obnova zeleně bude rozsáhlejší než v minulých letech, město za ni zaplatí 2,3 milionu korun. Dalších 300.000 korun uvolnili jihlavští radní na další sledování čistoty vzduchu ve městě, řekl dnes novinářům náměstek primátora Rudolf Chloupek (ČSSD).

Monitoring čistoty ovzduší se v Jihlavě prováděl v letech 2008 a 2009. Loni na něj navázala měření prašnosti, ke které z velké míry přispívá doprava. "Prach a tuhé znečišťující látky jsou největším problém životního prostředí Jihlavy. Zeleň působí významným způsobem na snížení této zátěže pro obyvatelstvo," uvedl náměstek.
Letošní větší výsadba zeleně je dána i tím, že během posledních dvou let byly ve městě ve větší míře odstraňovány nemocné stromy. Celkem jich bylo vykáceno asi 350.

Zlepšování zeleně je obsaženo i v projektech na regeneraci veřejných prostranství, na které město čerpá evropské dotace. Během letoška se zlepší vzhled místní části Pávov. Práce za 3,5 milionu korun se budou týkat parku i dětského hřiště. Dostaví se chodník a kanalizace, zastávka MHD bude bezbariérově upravena.

Už dříve byl schválen projekt na regeneraci sídliště Královský vršek. Město se v nejbližších letech ještě chystá zlepšit vzhled místní části Pístov, lokality Český mlýn a městského parku Malý Heulos. Pokud na to zbudou peníze v evropských fondech, zlepší se podmínky i na sídlišti Březinky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů