Pátek, 29. března 2024

Padesát statečných odvrací katastrofu

Padesát statečných odvrací katastrofu

Technici, pumpující vodu do reaktorů, se střídají po pěti minutách. V zamořené elektrárně zůstali pracovat pouze dobrovolníci.

Ve čtyři hodiny včera ráno středoevropského času to museli vzdát. Úroveň radiace byla příliš vysoká. O tři hodiny později byli zase na svých místech. Kdo? Technici jaderné elektrárny Fukušima, kteří od pátku bojují s rozsáhlou havárií a snaží se zabránit ještě větší katastrofě.

"Proplétají se labyrintem chodeb a zařízení v naprosté tmě jen s čelovkami, napjatě poslouchají zvuky občasných výbuchů, když vodík unikající z poškozených reaktorů exploduje při kontaktu s kyslíkem. Dýchají přes nepohodlné respirátory nebo táhnou na zádech těžké kyslíkové bomby," líčil včera jejich úděl deník New York Times.

"Smrt je součástí mé práce"

Od pátečního zemětřesení a jím vyvolané tsunami zahynulo v elektrárně pět lidí a dva jsou pohřešováni. Zmizeli při jednom z výbuchů vodíku a je prakticky vyloučeno, že by mohli přežít.

"Smrti se nebojím, je to moje práce," řekl reportérovi americké televize CBS Jimu Axelrodovi jeden z pracovníků řídicího centra.

Podle Chama Dallase, šéfa expertní skupiny zabývající se katastrofou v Černobylu, to není překvapivý postoj. "Lidé z jaderné energetiky jsou skoro všichni stejně naladěni," řekl Dallas stanici CBS.

Celkem 22 zaměstnanců elektrárny již skončilo v nemocnici. Jeden byl hospitalizován poté, co se chytil za hrudník a zjistil, že nemůže stát. Další skončil v péči lékařů po zvlášť silné dávce záření z poškozeného reaktoru. Jen v pondělí bylo během jediné exploze zraněno 11 techniků.

Nicméně je to právě těchto 50 (podle některých japonských zdrojů až stovka) mužů, jejichž jména společnost Tokyo Electric nechce zveřejnit, kteří dnes brání naprosté ztrátě kontroly nad poškozeným jaderným zařízením. Jsou to oni, kdo tahá těžké hadice pumpující stovky litrů mořské vody do sálů s reaktory či do nádrží s vyhořelým palivem. Jejich role je nezastupitelná, pokus japonské armády zalévat elektrárnu vodou z vrtulníků včera selhal kvůli příliš vysoké úrovni radiace ve vzduchu.

Japonské ministerstvo zdravotnictví v úterý zvýšilo normu, jakým dávkám smějí být zaměstnanci elektrárny vystaveni, ze sta miliSievertů na 250. To je pětkrát více, než kolik dovolují americké předpisy.

Ochranné obleky a jód

"Mají samozřejmě ochranné pomůcky, nosí takzvané tajveky - speciální obleky, které můžeme vidět i na fotografiích z Fukušimy," řekla HN náměstkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Karla Petrová.

"Standardním opatřením je také jódová profylaxe. Neradioaktivním jódem jim byla zablokována štítná žláza, aby nekumulovala radioaktivní jód - tím se snižuje riziko poškození štítné žlázy," vysvětlila Petrová s tím, že jiná zdravotní prevence prakticky neexistuje.

Další možnost je zkrácení doby práce v zamořeném prostředí. Je tedy zvykem, že v nejnebezpečnějších úsecích lidé pracují jen pár minut, pak je střídají kolegové.

Přesto neměla společnost Tokyo Electric problémy s nalezením dostatečného počtu dobrovolníků.

"Mezi pracovníky jaderných elektráren existuje podobný duch společné hrdosti jako mezi hasiči nebo příslušníky elitních vojenských jednotek," citoval list New York Times Michaela Friedlandera, který pracoval 13 let v různých jaderných elektrárnách v USA. Podle něj se při obědech často probírá, co dělat v případě jaderné havárie. Vždy se prý shodnou, že by varovali rodiny, aby se co nejrychleji evakuovaly, ale sami by zůstali v elektrárně.

"Člověk má pocit povinnosti. Nemůžete v tom nechat kolegy, se kterými jste strávili tolik času na nekonečných směnách," říká Friedlander. Pokud by se podobná nehoda stala v USA, tak by podle něj také nebyl problém najít 50 dobrovolníků.


Ondřej Soukup
S přispěním Milana Matulky


Krátce z Japonska

Nové slovo
Japonština má díky katastrofě nové slovo: Edanoru. Jak vysvětlili uživatelé Twitteru, kde vzniklo, je to úprava jména Jukia Edany, neúnavného vládního mluvčího a znamená "nespící, příliš tvrdě pracující a nemající dobrého šéfa". Mluvčí kabinetu působí v krizi lépe a zodpovědněji než jeho nadřízený, premiér Naoto Kan.

Záchranáři bez papírů
Britští záchranáři z organizace IRC tvrdí, že musejí odjet z Japonska, protože jim britské velvyslanectví nebylo schopno vyřídit pracovní povolení, neboť by pak ambasáda byla za ně právně zodpovědná. Informoval o tom včera server BBC s tím, že ministerstvo takové zdůvodnění odmítlo.

Užitečný iPhone
Lékařský rádce s návodem na první pomoc a navigace se staly od zemětřesení v Japonsku nejstahovanějšími aplikacemi do telefonů iPhone. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že třetí nejstahovanější japonskou aplikací je program umožňující použít iPhone jako svítilnu.

Volání do Japonska zdarma
Američtí mobilní operátoři Sprint, T-Mobile, AT&T a Verizon zrušili platby za telefonické hovory a SMS zprávy do Japonska, napsal deník Los Angeles Times. Sprint uvedl, že opatření platí od 11. března do 10. dubna, výjimka v T-Mobile zase prozatím trvá do 31. března.

Jaderná kampaň v Belgii
Belgičané žijící v okolí čtyř atomových elektráren mohou tento týden sledovat v televizi informační spoty s návody, jak se zachovat v případě jaderné havárie. Načasování kampaně podle ministryně vnitra Annemie Turtelboomové nijak nesouvisí s nynější situací v Japonsku. Kampaň byla prý naplánována již před delší dobou.

non-stop zpravodajství včetně videa a fotogalerií najdete na www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů