Čtvrtek, 25. dubna 2024

Japonskem (ne)poučená Čína

Japonskem (ne)poučená Čína

Mnohem přísnější podmínky k získání povolení, nové bezpečnostní normy, kdy jaderná elektrárna musí být od obce s 10 tisíci obyvateli vzdálena nejméně pět kilometrů a od města se sto tisíci obyvateli 10 kilometrů - takové jsou nové požadavky, o nichž rozhodla čínská vláda. Zároveň se bude v příštích dnech kontrolovat všech třináct stávajících jaderných elektráren, aby se vyloučila i sebemenší havárie.

Překvapivé rozhodnutí přichází právě v době, kdy Peking dal zelenou atomové expanzi, která nemá ve světě obdoby. Stále rostoucí spotřeba elektrické energie druhé největší ekonomiky světa nutí čínské úřady hledat nové zdroje. Kvůli značnému znečištění a rekordním únikům skleníkových plynů sází kromě hydroelektráren právě na jádro. Čína totiž zatím spoléhala zejména na uhlí a vyráběla z něj 70 % elektřiny.

Peking v současnosti plánuje postavit nejméně 34 jaderných elektráren, dalších 25 se už buduje, včetně obří atomové elektrárny v Jang-ťiang. Chce tak ušetřit 16 milionů tun uhlí, díky čemuž se sníží emise o 36 milionů tun CO2 za rok.

(Ne)nastal čas na změnu

Současná havárie v japonské Fukušimě může změnit plány čínské provincie Ťi-lin, která chce vybudovat jadernou elektrárnu se šesti reaktory v blízkosti sopky Paekdu na čínsko-severokorejské hranici. Ústřední vláda tomuto projektu sice ještě nedala zelenou, avšak experti, především z Korejské republiky, už nyní varují před možnou katastrofou a doufají, že zvítězí zdravý rozum.

Bobtnající hora

K poslední erupci Paekdu sice došlo před více než sto lety (v roce 1903), korejští vulkanologové ale varují, že k dalšímu výbuchu může dojít již v blízké budoucnosti, dokonce během příštích čtyř pěti let. A nemusí to být nereálný předpoklad. Centrální část hory totiž pořád roste, poněvadž se v ní zvyšuje množství magmatu. Od zemětřesení v roce 2002 v provincii Ťi-lin, jež mělo sílu 7,3 stupně Richterovy škály, se také počet otřesů v této oblasti zvýšil desetkrát. Případná erupce hory Paekdu pak může být tisíckrát silnější než nedávný výbuch sopky na Islandu. Následky, v kombinaci s téměř jistým poškozením obrovské jaderné elektrárny, si jistě každý dokáže představit.

Je ale otázkou, jestli vládcové Číny právě tuto oblast zařadí mezi seizmicky aktivní zóny, ve kterých se podle nového nařízení jaderné elektrárny nesmějí stavět. Tam, kde se nebezpečí zemětřesení nepředpokládá, se ovšem bude vesele budovat dál. Ostatně to potvrzují i slova zástupce šéfa Národní rozvojové a reformní komise Sie Čen-chuje nebo náměstka ministra životního prostředí Čang Li-ťüna, podle nichž neexistuje důvod změny národní jaderné strategie. Havárie ve Fukušimě tedy Číňany sice vystrašila, ale poučení z ní si vzali jenom poloviční.

Robert Mikoláš
Autor je východoasijským zpravodajem ČRo

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů