Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než 150 návrhů a demonstračních projektů podaly evropské firmy využívající obnovitelné zdroje energie a technologie na zachycování a ukládání uhlíku (CCS) v rámci programu Evropské unie NER 300. Podle zpráv poskytnutých Evropskou komisí od 25 členských států EU, bylo celkem přijato 22 projektů CCS a 131 projektů týkajících se inovativních technologií a obnovitelných zdrojů energie v rámci demonstračního programu NER 300. Jeho cílem je financovat zachycování a ukládání uhlíku (CCS) a podporovat inovativní projekty v energetice. Program bude financován z prodeje 300 milionů emisních povolenek držených v rezervě pro nové účastníky systému EU s emisemi. První výzva k předkládání návrhů byla zahájena v listopadu 2010 a její konec byl 9. února 2011. Celkovou statistiku, zabývající se počtem předložených projektů, naleznete zde.
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/157&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Představenstvo Evropské investiční banky schválilo 10. března 75 milionů Euro pro Evropský fond pro energetickou účinnost. Nyní budou zahájena další jednání s představiteli Evropské komise a zástupci dalších investorů. Cílem fondu bude financovat projekty v oblasti udržitelné energie na převážně místní nebo regionální úrovni. Finance budou rozděleny mezi veřejné orgány a soukromé společnosti jako jsou společnosti poskytující energetické služby. Fond je součástí nové evropské strategie o energetické účinnosti, kterou na začátku března představila Evropská komise.

Tisíce litrů radioaktivní vody byly vypuštěny do Ontarijského jezera po nehodě v jaderné elektrárně nedaleko kanadského Toronta. Událost, která se v elektrárně Pickering odehrála už minulé pondělí, má jen "zanedbatelný vliv na životní prostředí a nijak neohrožuje veřejné zdraví", ujišťovala včera elektrárenská společnost Ontario Power, kterou vlastní vláda provincie Ontario. Elektrárna je jednou z pěti kanadských jaderných elektráren.

Senát schválil novelu zákona o spotřební dani
Novela mimo jiné ruší dosavadní osvobození emulzní nafty od spotřební daně. Jde o směs nafty, vody a dalších látek a patří mezi ekologická paliva. Dosud byla osvobozena od daní v rámci pilotních projektů její výroby. Její výroba se však natolik rozšířila, že podle ministerstva už nesplňuje povahu pilotního projektu a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Poslankyně VV u výslechu. Lenka Andrýsová, poslankyně a místopředsedkyně Věcí veřejných (VV), byla pravděpodobně první, kdo se dozvěděl o korupčním podezření na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Loni v září zorganizovala schůzku tehdejšího ředitele SFŽP Libora Michálka s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Svou roli v celé kauze musela Andrýsová nedávno vysvětlovat také na policii.

Go Green in the City, mezinárodní soutěž pro studenty z osmi zemí světa - Společnost Schneider Electric se jejím prostřednictvím rozhodla propagovat nový druh soutěže případových studií pro studenty, která je zaměřena na kreativitu a řešení ekologických a logistických problémů. Studenti budou hledat proveditelná řešení správy energie v pěti oborech: domácnosti, univerzitě, obchodě, zásobování vodou a nemocnici. Soutěže se zúčastní přes 80 univerzit s 240 tis. studentů. Blíže - http://logistika.ihned.cz.

Letošní mnichovský veletrh transport logistic 2011 se kvapem blíží - brány mnichovského výstaviště se návštěvníkům otevřou již 10. května.
Zelená logistika je u mnoha vystavovatelů důležitým tématem a bude zařazena i do letošního ročníku veletrhu, a to opravdu ve všech oblastech, ať už například na téma znečištění prostředí, či minimalizace dopravy bez nákladu apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů