Pátek, 19. dubna 2024

Česku hrozí pokuty za čistírny vod

Česku hrozí pokuty za čistírny vod

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) poprvé připustil, že Česku hrozí pokuty za nedostavěné čistírny odpadních vod. Stát se Evropské unii zavázal, že do konce minulého roku bude odpadní vodu čistit každá obec nad 2 tisíce obyvatel. Problémy jsou však ve 157 z nich a pokuty se mohou vyšplhat do desítek až stovek milionů.

"V tuto chvíli mohu říci, že nám sankce hrozí, ale vyčíslit, jak velké a kdy na nás padnou, to v této chvíli nelze specifikovat," říká ministr Chalupa. S unií jedná o tom, aby postihy byly co možná nejmenší.

Česko také dosud zdaleka nevyčerpalo všechny evropské peníze, které může na podporu čistíren získat. Podle ministra Chalupy obce spotřebovaly zhruba 4,3 miliardy z celkových 37,5 miliardy. "Řada projektů je ale těsně před spuštěním nebo nebyla ještě profinancována," uklidňuje ministr Chalupa.

Co se týče neopravených nebo chybějících čistíren, zásadní potíže má ze 157 zhruba čtrnáct, mezi nimi i ta v hlavním městě. Jen za ni hrozí pokuta až 50 milionů.

Praha už vyhlásila upravený tendr na přestavbu ústřední čistírny. Nabídky přijímá do 9. května. Parametry předchozího výběrového řízení považovalo současné vedení města za diskriminační. Celková cena opravy čistírny může dosáhnout až 20 miliard korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů