Čtvrtek, 28. března 2024

Slovensko chystá privatizaci šesti velkých tepláren

Slovensko chystá privatizaci šesti velkých tepláren

Slovenská vláda včera schválila přípravu tendru na prodej šesti velkých teplárenských společností. Stát hodlá investorům ve veřejné soutěži nabídnout stoprocentní balík akcií společností. Tržní cenu tepláren úřady již dříve odhadly na 160 až 200 milionů eur (3,9 až 4,9 miliardy korun).

Státní teplárny v Bratislavě, Košicích, Žilině a dalších třech městech se dlouhodobě potýkají s poklesem odbytu tepla, protože jim na trhu vyrostla konkurence soukromých firem. Teplárenské společnosti budou navíc muset v dalších letech investovat do svého rozvoje a ekologie zhruba 760 milionů eur, což se odrazí v ceně tepla.

Samotný mezinárodní tendr na prodej tepláren by stát mohl vypsat v listopadu. Předkládání nabídek zájemců o vstup do společností se očekává na jaře příštího roku.

Kabinet premiérky Ivety Radičové se včera zabýval také možným prodejem státních podílů v největší slovenské telekomunikační společnosti Slovak Telekom, v podnicích autobusové dopravy, lázeňských firmách nebo v bratislavské burze cenných papírů. Harmonogram případné privatizace těchto podílů, z nichž nejlukrativnější je balík 49 procent akcií Telekomu, vláda zatím nestanovila.

Fond národního majetku uvedl, že nejvýhodnější by bylo akcie Slovak Telekomu prodat většinovému akcionáři firmy, německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů