Čtvrtek, 25. dubna 2024

ELEKTROWIN v loňském roce zpracoval více než 25 tisíc tun vyřazené bílé techniky. Ušetřil tak 153 milionů kWh elektřiny

362 305 kusů. Přesně tolik ledniček a mrazniček vysbíral kolektivní systém ELEKTROWIN v průběhu roku 2010...

ELEKTROWIN v loňském roce zpracoval více než 25 tisíc tun vyřazené bílé techniky. Ušetřil tak 153 milionů kWh elektřiny

Jejich celková hmotnost byla vyšší než 16 tisíc tun. Chladící zařízení již tradičně tvoří největší podíl sesbíraného elektroodpadu. Češi jsou v jejich recyklaci dokonce na pátém místě v Evropě. Jen v loňském roce umožnila recyklace ledniček opětovně využít až 10 tisíc tun železa. To by si jinak vyžádalo vytěžit téměř dva miliony tun železné rudy. Nezisková společnost ELEKTROWIN vloni vysbírala celkem 25 448 tun elektroodpadu.

Každý Čech vloni prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN zrecykloval v průměru 2,41 kg elektroodpadu. "Jsme rádi, že podíl recyklovaných elektrospotřebičů zůstal zachován. Češi například i nadále recyklují bezmála 80 % vyřazených chladniček. Na výsledcích loňského roku se však projevila změna nákupního chování českých spotřebitelů vyvolaná ekonomickou stagnací. Lidé teď elektrospotřebiče využívají mnohem déle než v minulosti a k nákupu nového se rozhodnou až v případě závažnější poruchy," vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. "Prodej domácích spotřebičů tak v loňském roce poklesl o 7 procent v případě chlazení a o více než dvě procenta v segmentu velkých spotřebičů. Na druhé straně vzrostla výkupní cena surovin, což logicky vedlo také k poklesu zpětného odběru," nastiňuje situaci Tvrzník. V absolutních číslech ve srovnání s předchozím rokem ELEKTROWIN vloni vysbíral o 12 procent méně elektrospotřebičů.

Dozvuky ekonomické recese však nejsou jediným důvodem poklesu zpětného odběru. "V rozsáhlém průzkumu jsme zjistili, že klesá vzdálenost, kterou jsou lidé ochotni ujít s nefunkčním elektrospotřebičem na místo zpětného odběru," doplňuje Tvrzník. ELEKTROWIN proto klade velký důraz na neustálé rozšiřování sběrné sítě. "Vysloužilé elektrospotřebiče lze zdarma odevzdat již na více než 8 000 místech - kromě sběrných dvorů a prodejen elektra jsou to například školy zapojené do projektu Ukliďme si svět a servisy. V menších obcích, kde není k dispozici sběrné místo, mohou lidé využít mobilních svozů odpadu." uvádí Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

Vzdálenost hraje roli zejména u malých elektrospotřebičů. Těch Češi vloni ELEKTROWINu odevzdali takřka 831 tisíc kusů o celkové hmotnosti 2067 tun. "Ještě stále u nás není běžné recyklovat drobná elektrozařízení. Třeba holicí strojky dle průzkumu až polovina lidí stále vyhazuje do popelnice. Přitom i tyto přístroje mohou být opět užitečné," upřesňuje Tvrzník. Lepší situace nastává u velkých elektrospotřebičů, jako jsou sporáky, pračky nebo myčky na nádobí. V loňském roce lidé zrecyklovali 7 352 tun těchto spotřebičů, což je více než 145 tisíc kusů.

Recyklace elektroodpadu významně pomáhá životnímu prostředí. Jenom kolektivní systém ELEKTROWIN v loňském roce ušetřil 152 milionů kWh elektřiny. Všichni obyvatelé města o velikosti Jindřichova Hradce nebo třeba Kutné Hory díky tomu mohli svítit celý loňský rok bez toho, aby to zaznamenalo životní prostředí. Přesně tolik je totiž jejich roční spotřeba. "Díky recyklaci jsme vloni ušetřili dva a půl milionu tun železné rudy a 15 milionů litrů ropy. Navíc jsme zabránili vzniku až 295 tisíc tun oxidu uhličitého," shrnuje další dopady Tvrzník. Recyklace dokáže zpomalit proces globálního oteplování. "Na zlikvidování tak vysokého množství oxidu uhličitého by bylo potřeba vysadit les s 300 tisíci stromy, kterým by celý proces trval až 100 let," doplňuje Tvrzník.

Nejzodpovědněji se k životnímu prostředí chovají obyvatelé Plzeňského kraje. Každý z nich odevzdal až 3,46 kilogramů vysloužilého elektra. Následují je obyvatelé Libereckého (2,93 kg) a Středočeského kraje (2,88 kg). Naopak obyvatelé Ústeckého kraje většinu elektroodpadu stále vyhazují do obyčejné popelnice. V loňském roce zrecyklovali pouze 1,59 kg na osobu. V absolutním množství vede Středočeský kraj (3 390 tun). Na záda mu dýchá hlavní město Praha (3 158 tun), třetí místo obsadil Jihomoravský kraj (2 404 tun). Celkově bylo v ČR všemi kolektivními systémy v loňském roce dle předběžných informací vysbíráno 54 tisíc tun elektroodpadu.

Výsledky sběru dle krajů

kraj celkové množství (t) výtěžnost na obyvatele (kg)
Plzeňský 1920 3,46
Liberecký 1261 2,93
Středočeský 3390 2,88
Královéhradecký 1525 2,77
Jihočeský 1741 2,76
Zlínský 1619 2,74
Vysočina 1388 2,71
Pardubický 1360 2,68
Hlavní město Praha 3158 2,66
Olomoucký 1385 2,16
Jihomoravský 2404 2,12
Karlovarský 632 2,08
Moravskoslezský 2357 1,89
Ústecký 1309 1,59

kolac
Graf podílu jednotlivých druhů elektrospotřebičů

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 100 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 800 sběrných dvorů ve více než 650 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.


Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů