Pátek, 29. března 2024

Pracovitý mluvčí vlády Edano zastínil premiéra

Jukio Edano si získal přízeň Japonců svým otevřeným vystupováním, premiéra Kana zcela zastínil.

Pracovitý mluvčí vlády Edano zastínil premiéra

Ještě před měsícem znali ve světě jméno Jukia Edana jen znalci japonské politické scény, nyní ho znají všichni, kdo sledují televizi. Každý den pořádá několik tiskových konferencí, kde neúnavně vysvětluje situaci na poškozené jaderné elektrárně Fukušima-1.

Právě jeho výkon katapultoval Edana mezi nejžhavější kandidáty na budoucího premiéra, napsala agentura Reuters. Je to o to pravděpodobnější, že premiér Naoto Kan je dlouhodobě nepopulární a mnozí mu vyčítají nepřesvědčivé vystupování během současné krize, nejhorší od druhé světové války.

"Vypadá to, jako kdyby premiér nic moc nedělal. Ale Edano je prostě fantastický," řekl Reuters 20letý student Nacumi Mijazaki.

Hlavně na sociálních sítích se Edano stal hrdinou díky úpornosti, s jakou viditelně vyčerpaný politik v pracovním oděvu odpovídal na nekonečné dotazy novinářů. "Jdi se trochu vyspat," křičeli na něj jeho fanoušci. V prvních dnech skutečně spal jen několik hodin denně ve své kanceláři, nyní už zvolnil, ale přesto pořádá minimálně dvě tiskové konference denně. "Má slova a činy mají dnes mnohem větší dopad než v normálních časech. To je břemeno, které musím nést," řekl Edano v interview pro Reuters.

Edano zdaleka není pouhým vládním mluvčím, jak jeho funkci občas novináři překládají. Od ledna je tento bývalý právník prvním tajemníkem vlády, což z něj v japonském systému dělá druhého nejdůležitějšího člena vlády. Vystupuje jako hlavní mluvčí, ale i jako vyjednavač se stranickými aparáty.

Jeho postavení posílilo i to, že majitel elektrárny Tokyo Electric poskytoval řadu zkreslených a protiřečivých informací.

"Japonští politici jsou na tiskovkách tradičně špatní, ale Tokyo Electric je prostě příšerná, takže Edano zabodoval," konstatuje Jasunori Sone z univerzity Keio. Upozorňuje ale, že na získání premiérského postu to nemusí stačit. "Má čistou image. Mluví rozumně a rozhodně není hloupý. Jenže málokdo ví, jaké má politické názory," dodal Sone.

"Některé lidi překvapil svou schopností skvěle komunikovat, ale musí se toho ještě hodně naučit," konstatuje Koiči Nakano z univerzity Sophia.

V minulosti byl Edano zastáncem spolupráce s opozicí, s níž například v roce 1998 řešil tehdejší bankovní krizi. I nyní prosazuje vytvoření koaliční vlády, jež by řešila následky katastrofy.


Fukušima hrozí

Dělníci v nemocnici
Tři pracovníci poškozené jaderné elektrárny Fukušima-1 byli včera hospitalizováni, protože dostali příliš vysokou dávku radiace. Při pokládání kabelů omylem vstoupili do kontaminované vody.

Balená voda zdarma
Do tokijských ulic vyjely nákladní vozy s bezmála čtvrtmilionem lahví balené pitné vody. Radnice je zdarma dává rodinám s dětmi, i když úroveň radiace ve vodě z vodovodu již klesla na bezpečnou úroveň.

Cesium v zelenině
V zelenině pěstované vědci v jedné z tokijských výzkumných stanic bylo odhaleno bezmála dvojnásobné množství radioaktivního cesia, než je přípustné. Radioaktivní izotopy byly již dříve objeveny v rostlinách v okolí Fukušimy, ale nyní je to poprvé, co byl jejich výskyt prokázán ve vzdálenosti až 240 kilometrů od elektrárny.

AUTOR: sou
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů