Pátek, 19. dubna 2024

Žofínské fórum ve znamení budoucnosti české energetiky

Žofínské fórum ve znamení budoucnosti české energetiky

V prostorách paláce Žofín se 28. února 2011 uskutečnilo již 111. fórum, tentokrát s výstižným názvem "Budoucnost české energetiky".

Stěžejní se stala hned první prezentace ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, který nastolil téma energetické koncepce ČR. Ministr ujistil, že se zabývá krizí českého teplárenství. Na základě dvou studií by odborná komise měla vypracovat optimální řešení bez dalších zbytečných průtahů.

Dále se ministr zabýval nastavením energetického mixu s ohledy na zachování míry energetické soběstačnosti. Vysoký důraz kladl na úlohu jaderné energetiky, na snižování energetické náročnosti budov i na vyhlídky přínosů chytrých sítí a chytrých měst.

Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt se následně zaměřil na nové koncepční a legislativní dokumenty, především na implementaci třetího balíčku evropské legislativy. Tu shrnul do třech podstatných bodů: oddělení nákladů vlastnictví a certifikace, posílení, respektive sjednocení kompetencí národních ERÚ, a posílení práv spotřebitelů.

Dalším bodem jeho prezentace byly změny systému podpory výroby energie z OZ a varování před limitními možnostmi získávání některých druhů biomasy v?našich podmínkách.

Předseda ERÚ dále informoval o nastartování procesu ekonomického posuzování přínosů a nákladů spojených se zaváděním inteligentních měřicích přístrojů.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR, ve svém vystoupení zmínil především problém absence diskuse o prolomení těžebních limitů a rizika přístupu k zelené energetice. Málo se také podle jeho slov zdůrazňuje, že mezinárodní energetická agentura OECD na základě dlouhodobého hloubkového auditu ocenila Českou republiku za její energetickou politiku a za zajištění energetické bezpečnosti.

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů