Pátek, 29. března 2024

Nové knihy

Solární soustavy pro bytové domy a Energie z biomasy

Nové knihy

Energie z biomasy

Knížka je stručným průvodcem usnadňujícím nejzákladnější orientaci v problematice spojené s biomasou. Hned v úvodu se čtenář v krátkých kapitolách seznámí s tím, jak biomasa vzniká, jak ji lze využívat a jaké má energetické vlastnosti.

Nejobsáhlejší část knihy se věnuje praktickému využití pro výrobu tepla. Čtenář zde najde informace o jednotlivých typech topných zařízení využívajících biomasu. Opět jde spíše o to, aby se případný zájemce zorientoval v základních možnostech a přínosech, které jednotlivá zařízení přinášejí. Rozhodně nelze od textu očekávat, že by se po jeho přečtení stal ze čtenáře odborník, který si bude schopen kvalifikovaně vybrat vytápění přesně podle svých nároků a potřeb.

V základním orientačním duchu se dále nesou i kapitoly věnované využití biomasy pro pohon motorů a k výrobě elektřiny. Výjimkou není ani závěrečná kapitola věnovaná investicím. Od knihy zařazené do edice "Stavíme" bych očekával více praktických informací.

Autor: Karel Murtinger, Jiří Beranovský

Vydal: CPress, 2011, 1. vydání


Solární soustavy pro bytové domy

Publikace se v úvodu věnuje důvodům využití solárních soustav v bytových domech, bariérám jejich rozvoje a částečně i návratnosti investic.

Na dalších stránkách se autor už více věnuje dostupným typům solárních soustav a jejich charakterům. Podrobně pak probírá funkčnosti a parametry jednotlivých prvků soustav, stejně tak procesy návrhu, instalace a provozní údržby. Nechybějí názorné ilustrace, fotografie či grafy ani vzorce pro výpočet potřebných para­metrů.

Druhá polovina knihy je zaměřena na oblast integrace kolektorů do bytových domů, výpočtu a měření energetických přínosů. V neposlední řadě se dostane také na celkovou ekonomiku zahrnující investiční a provozní náklady, otázky dotačních podpor, cen energií i na návratnost a časovou hodnotu investice.

Kniha z edice Profi&hobby se může stát užitečným zdrojem informací pro majitele bytových domů, investory i projektanty.

Autor: Tomáš Matuška

Vydal: Grada Publishing, 2010

ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů