Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hasiči včera museli ve Velkém Březně na Ústecku při ústí Homolského potoka do Labe postavit dvě norné stěny. Do potoka dopoledne unikl olej, část se dostala i do řeky Labe, informoval ČTK mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Dobrovolní hasiči z Velkého Března podle něho pátrají po místě, kde se olej do potoka dostal.
Hasiči se podle Marvana dohodli s Povodím Labe, že další stěnu postaví v Hřensku na Děčínsku.

Ač se možná jedná o trend, který může být na první pohled za horizontem zájmu, patří mezi velmi důležité směry vývoje datových center také ekologický aspekt jejich provozu. Velcí výrobci koncipují své technologie tak, aby v průběhu celého životního cyklu představovaly co nejmenší zátěž pro životní prostředí. Používají se čisté a snadno recyklovatelné materiály a technologie, minimalizuje se spotřeba elektrické energie a možnost jakéhokoliv úniku toxických prvků do okolního prostředí.
Datové centrum dokáže efektivně a chytře hospodařit se svým zbytkovým teplem a vůbec se vším, co vzniká v důsledku jeho provozu, a je samozřejmě navrhováno tak, aby bylo (resp. jeho jednotlivé součásti) snadno recyklovatelné a označitelné jako ekologické řešení. Klíčové je, aby jednotlivé prvky byly maximálně znovupoužitelné a nikdy nepředstavovaly možný zdroj ohrožení.

Správa CHKO Blaník ve spolupráci s Muzeem Podblanicka Vlašim vás zve na přednášku "30 let CHKO Blaník" v úterý 12.4. v 17:00 hod. v Muzeu Podblanicka na Zámku ve Vlašimi.
Srdečně vítáni jsou všichni, kteří se chtějí dozvědět něco více o činnosti Správy CHKO Blaník v uplynulých třiceti letech, přírodovědných a kulturních zajímavostech oblasti i o tom, jakým směrem se bude ochrana přírody v tomto chráněném území ubírat nadále.

Kvůli Zeleným ceny rostou. Ceny elektrické energie na německém trhu po historickém úspěchu strany Zelených v zemských volbách v Bádensku-Württembersku výrazně stouply. Trh počítá s tím, že protijaderní Zelení odstaví minimálně místní dvě jaderné elektrárny, což povede k rychlejšímu odstavení jádra v celé zemi. Protože však za jádro nebude jiná účinná náhrada než fosilní paliva, stouply také ceny uhlí a evropských povolenek na emise skleníkových plynů.

Díky rebelům ceny klesají. Ceny ropy včera klesaly díky tomu, že povstalci v Libyi převzali kontrolu nad významnými ropnými terminály na východě země. Americká ropa i severomořský Brent díky tomu v jednu chvíli zlevnily o více než dolar za barel. Dolar navíc zpevnil po komentáři z americké centrální banky.

Zelení uspěli v německých zemských volbách, Angela Merkelová ztrácí podporu a cena elektřiny a energetických surovin roste. ČEZ se raduje, protože může prodávat elektřinu za lepší ceny a odpůrci jaderné energie si už malují Evropu bez reaktorů. Otázkou je, jak dlouho ještě bude tato iluze živit naděje všech, kteří věří, že jádro lze nahradit větrnou či solární energií nebo úsporami. Výroba elektřiny z uhlí je technologie podstatně špinavější a plyn posiluje závislost na Rusku. Odpůrci jádra zatím bohužel nepřišli s nápadem, jak bez něj. Má-li to být ještě ekonomicky reálné řešení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů